US Bisschoppen kiezen anti- Franciscus bisschop als nieuwe voorzitter

DOOR MICHAEL SEAN WINTERS voor National Catholic Reporter

De Amerikaanse bisschoppen hebben paus Franciscus een duidelijk signaal van afwijzing gestuurd door aartsbisschop Timothy Broglio (foto), hoofdlegeraalmoezenier, te kiezen als voorzitter van de bisschoppenconferentie.

De keuze van de bisschoppen van de nieuwe voorzitter maakt duidelijk wat de overheersende kerkvisie is van de meerderheid van de US-bisschoppen. Ze stonden voor de keuze of ze al dan niet wilden deelnemen aan de aanvaarding en uitwerking van het Tweede Vaticaans Concilie zoals paus Franciscus die voorstaat. Het synodale proces dat Franciscus heeft geïnitieerd is daar een uiting van.
De pauselijke nuntius aartsbisschop Christophe Pierre herinnerde in zijn openingsrede de Amerikaanse bisschoppen eraan dat zij leiding geven aan de kerk ” cum Petro en sub Petro “. De vergaten of negeerden dit principe 30 minuten later door de keuze die ze maakten….

In de persoon van bisschop Broglio hadden de bisschoppen een kandidaat die de oproep van paus Franciscus voor een meer naar buiten gerichte, pastoraal geïnspireerde kerk afwijst, en een terugkeer voorstaat naar de preconciliaire visie van zijn mentor en beschermheer , wijlen kardinaal Angelo Sodano…..

Het is moeilijk te overdrijven wat de afwijzing van paus Franciscus die vervat is in de keuze van Broglio tot het voorzitterschap, betekent. Hij is de enige bisschop in de Verenigde Staten met langdurige spanningen met de paus, spanningen die teruggaan op Broglio’s samenwerken met wijlen kardinaal Sodano, die berucht werd door zijn pogingen de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie CELAM op te heffen en die alle steun gaf aan de pedofiel Fr. Marcial Maciel, oprichter van de Legionairs van Christus….

Verder lijkt Broglio ook geobsedeerd te zijn door de kwestie van homoseksualiteit….  Hij heeft eerder homoseksuele priesters de schuld heeft gegeven van de misbruikcrisis door geestelijken.
Na de release van Evgeny Afineevsky’s documentaire “Francesco”, waarin de paus enkele gemeenplaatsen uitsprak over het niet uitsluiten van homo’s en lesbiennes, gaf Broglio een ” verduidelijking ” van pastorale uitspraken die de paus aan de filmregisseur had gedaan, waardoor van hun impact niets overbleef.

In het begin van het pontificaat van Franciscus was het gebruikelijk om dit soort ‘verduidelijkingen’ tegen te komen , waarin iemand die het niet eens was met de paus “uitlegt” dat “wat de paus bedoelde te zeggen” iets heel anders was dan wat hij werkelijk zei. Het was gebruikelijk onder commentatoren, maar niet onder bisschoppen. 

Dit is de man die de Amerikaanse bisschoppen hebben uitgekozen om hen de komende drie jaar te leiden, een ambtstermijn die loopt tot de verkiezingen van 2024. Heer sta ons bij.

De Amerikaanse bisschoppenconferentie kan niet overleven als een Republikeinse Partij in gebed. Het is tijd voor verandering, maar de verandering die de bisschoppen hebben gekozen, is de weg terug.  Het is zielig.

Dit verhaal verschijnt in de USCCB Fall Assembly 2022 feature-serie. Bekijk de volledige serie .

Voor een beschrijving van de loopbaan van Broglio, klik hier

Bron: National Catholic Reporter

beeld: https://wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/Archbishop_of_the_Military_Services_visits_ROK

Vertaling en bewerking redactie www.deroerom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *