Abdij Koningshoeven verduurzaamt en bespaart energie

Verduurzamen en energie besparen, het zijn geen nieuwe thema’s voor Abdij Koningshoeven. Sober en duurzaam leven is immers een vaste waarde van de broeders. Toch moet er met de huidige, extreem hoge energieprijzen een schepje bovenop. Daarom zijn drie broeders een onderzoek gestart om te kijken hoe verdere verduurzaming in het klooster vorm kan krijgen.

Het nóg meer besparen op energie zit hem in de kleine dingen, vermoeden de broeders. Om daar passende maatregelen voor te treffen, inventariseert het trio op dit moment kritisch de duurzaamheid van alle bewegingen in de abdij. Kan bijvoorbeeld de temperatuur van de verwarming nog wat omlaag? Kan er nog beter aan afvalscheiding worden gedaan, ook op de kamers van de broeders zelf? Is het wel nodig om lampen te laten branden in sommige ruimtes? En zo ja, moeten ze dan de hele dag aan zijn of slechts beperkt? En is het licht dimmen misschien nog een optie? De inventarisatie van de broeders moet leiden tot duurzaamheidsvoorstellen waarover de Raad zich daarna zal gaan buigen. De Raad is het bestuur van de Koningshoeven-communiteit, met de abt als voorzitter, bijgestaan door vijf broeders die allen – door aflegging van de eeuwige geloften – definitief aan het klooster zijn verbonden.

Kerstmis zal dit jaar, zoals gebruikelijk een feestelijke Kerst-agenda brengen vol muziek, viering en gebed. Wat dit jaar echter ontbreekt, is een grote, verlichte kerstboom in de abdijkerk. Dat heeft alles te maken met de hoge energieprijzen. De traditionele kerstsfeer? Die blijft, mede dankzij de kerststal (foto) die als vanouds gewoon bewonderd kan worden.

“Juist in tijden van oorlog, armoede en ander onrecht zou een kerstboom met veel lichtjes een prachtig symbolisch teken van hoop zijn”, vertelt broeder Wigbert. “Maar gelet op de weken dat de kerstboom er zou staan en de keren dat wij de abdijkerk gebruiken, zouden we niet erg duurzaam en energiezuinig bezig zijn. Helaas wogen hier voor ons die duurzaamheid en de hoge energieprijzen zwaarder.” Hij benadrukt dat Kerstmis 2022 bij Abdij Koningshoeven desalniettemin sfeervol zal zijn. “De kerststal wordt hier gewoon ingericht door Ton van Schijndel die dat elk jaar zo prachtig doet. Dus het is bij ons gewoon kerstmis mét de vertrouwde kerstsfeer, maar zonder de schitterende lichtjes in de boom.”

bron en beeld: Abdij Koningshoeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *