Afscheid Benedictus XVI: ‘Nederige arbeider in wijngaard des Heren’

De 95-jarige emeritus paus Benedictus XVI is zaterdag om 9.34 uur overleden in zijn residentie in het Mater Ecclesiae-klooster in het Vaticaan.

Door Vaticaan Nieuws

Emeritus paus Benedictus XVI is teruggekeerd naar het Vaderhuis.

De persdienst van de Heilige Stoel maakt bekend dat de paus-emeritus zaterdagochtend om 9.34 uur is overleden in zijn residentie in het Mater Ecclesiae-klooster, waar de 95-jarige paus-emeritus is gaan wonen nadat hij in 2013 ontslag had genomen.

“Met droefheid deel ik u mee dat de emeritus paus, Benedictus XVI, vandaag om 9.34 uur is overleden in het Mater Ecclesiae-klooster in het Vaticaan. Nadere informatie zal zo spoedig mogelijk worden verstrekt. Vanaf maandagochtend 2 januari 2023 ligt het lichaam van de emeritus paus in de Sint-Pietersbasiliek, zodat de gelovigen afscheid kunnen nemen.”

Nieuws over verslechterende gezondheidstoestand

De gezondheidstoestand van de paus-emeritus was al enkele dagen verslechterd vanwege de gevorderde leeftijd, zoals de persdienst had gemeld in zijn updates van de situatie.

Paus Franciscus deelde zelf het nieuws over de verslechterende gezondheid van zijn voorganger aan het einde van de laatste algemene audiëntie van het jaar, op 28 december.

De paus had mensen uitgenodigd om te bidden voor de emeritus paus, die “erg ziek” was, opdat de Heer hem zou troosten en steunen “in dit getuigenis van liefde voor de Kerk tot het einde”.

Na deze uitnodiging ontstonden en vermenigvuldigden gebedsinitiatieven op alle continenten, samen met een stortvloed aan boodschappen van solidariteit en nabijheid van seculiere leiders.

Begrafenis plannen

In de komende uren zal de Persdienst van de Heilige Stoel de details van de begrafenisritueel bekendmaken.

lees ook onze necrologie

Lees in het dagblad Trouw over het protocol rondom het overlijden van een paus.

bron: vatican news

beeld: wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *