De geloofsleer groeit of ze sterft af

De paus heeft een boodschap voor protestanten én katholieken |

ANALYSE |

 De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de geloofsleer niet statisch is, maar zich kan en zelfs moet ontwikkelen. Daarom riep paus Franciscus theologen onlangs op tot ‘creatieve trouw aan de traditie’. Hij vroeg hun zich open te stellen voor de inbreng van andere wetenschappelijke disciplines. Maar een geloofsleer doorontwikkelen is nog niet zo simpel.

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad 3 december 2022

De protestantse vraag of een bepaalde mening of praktijk wel ‘bijbels’ is, klinkt katholieken meestal vreemd in de oren. 
In de Rooms-Katholieke Kerk geldt de Schrift als hoogste norm en als geïnspireerde tekst, die christenen de waarheid omtrent Gods heilsaanbod leert. Maar de Schrift is door de kerk geschreven en ook door de kerk als Schrift samengesteld en als gezagvol erkend. Zij moet ook door diezelfde kerk gezagvol uitgelegd worden. 
Uitlegging is volgens de katholieke traditie meer dan herhaling. Het is doorgronding, actualisering in nieuwe contexten. Zo kan de geloofsleer groeien, doordat zij nieuwe ‘waarheden’, die tot dan toe in de Schrift verborgen lagen, ontsluit.

Tegenover strakke, bijbelse protestanten beroept de katholieke traditie zich graag op de concilies uit de eerste eeuwen van het christendom….

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld:still uit Anatvka – traditie! YouTube

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *