Het Vaticaan aangevallen door hackers

Sommige websites zijn weer online

Woensdagmiddag waren alle websites van het Vaticaan plotseling niet beschikbaar. Een aanval van een hacker was waarschijnlijk de oorzaak. Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni legde de storing aanvankelijk uit met onderhoudswerkzaamheden.

Later was er sprake van “abnormale pogingen om toegang te krijgen tot de website” en “technische controles”. Subpagina’s van het portaal vatican.va waren donderdagochtend nog steeds niet beschikbaar. De nieuwssite vaticannews.va met zijn vele taalrubrieken, die woensdag ook niet beschikbaar was, werkt weer.

Distributed-Denial-of-Service-aanval

Volgens waarnemers en IT-experts zou het om een ​​zogenaamde Distributed Denial of Service-aanval (DDoS-aanval) kunnen gaan. Dergelijke gecoördineerde aanvallen, die de doelserver overbelasten met een zeer groot aantal verzoeken, worden vanuit verschillende bronnen gelanceerd.

Daarom kan de aanvaller niet worden geblokkeerd zonder de communicatie met het netwerk volledig te beëindigen. Nog maar een week geleden was er een soortgelijke aanval op de website van het EU-Parlement.

Tot nu toe is er geen duidelijkheid over de oorsprong van de vermeende aanslag in het Vaticaan. Volgens informatie van het Catholic News Agency (KNA) vermoeden interne technici Russische hackers. De afgelopen dagen was er publieke verontwaardiging tussen het Vaticaan en Moskou. Deze werden onder meer aangewakkerd door interviewverklaringen van de paus over de oorlog in Oekraïne en de bemiddelingspogingen van het Vaticaan. Mogelijk hebben Russische hackers van de gelegenheid gebruik gemaakt om op deze manier feedback te geven aan het Vaticaan.

bron: domradio.de

beeld: shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *