Oekraïense geheime dienst treedt op tegen de Orthodoxe Kerk

“Voorkom subversieve activiteiten”

De Oekraïense binnenlandse geheime dienst SBU heeft opnieuw invallen gedaan in gebedshuizen van de Orthodoxe Kerk, die voorheen onder het Patriarchaat van Moskou viel. Er werden onder meer pro-Russische geschriften in beslag genomen.

In sommigen wordt het bestaan ​​van het Oekraïense volk, hun taal en cultuur ontkend, zei de geheime dienst woensdag. Daarnaast werden Russische paspoorten, St. George’s linten gevonden, die in Rusland worden gebruikt als militaire kentekenplaten, en symbolen van de Oekraïense partij “Opposition Platform – For Life”. Deze partij is sinds maart geschorst vanwege banden met Moskou.

Er zal een strafrechtelijke procedure worden gestart tegen een priester van de kerk. Hij omschreef in een preek mensen die Kerstmis vieren op 25 december in plaats van op 7 januari als satanisten. Volgens de SBU hebben de politie en de nationale garde ongeveer 20 kerkelijke instellingen in negen regio’s van Oekraïne doorzocht om “subversieve activiteiten van Russische speciale diensten” te bestrijden. Met het oog op de oorlog willen ze de bevolking beschermen tegen provocaties en terroristische aanslagen en voorkomen dat religieuze plaatsen worden misbruikt als steunpunten van de “Russische wereld”.

wetsontwerp in behandeling

Tot mei dit jaar stond de Oekraïens-orthodoxe kerk onder de controle van de Moskouse patriarch Cyrillus I, die het grote offensief van Rusland tegen Oekraïne steunde. Sindsdien verklaarde de Oekraïens-orthodoxe kerk zich onafhankelijk. Haar leider, metropoliet Onufri, veroordeelde krachtig de Russische aanval op het land. Naast deze kerk is er nog een orthodoxe kerk in Oekraïne die eind 2018 is opgericht, de “Orthodoxe Kerk van Oekraïne”. Deze wordt gefinancierd door de regering in Kiev en staat los van Moskou.

Autoriteiten ondernemen al enkele weken actie tegen de orthodoxe kerk, die lange tijd in verband wordt gebracht met Moskou. De Veiligheids- en Defensieraad, onder leiding van president Volodymyr Zelenskyi, legde strafmaatregelen op aan 14 bisschoppen en drie andere geestelijken wegens vermeende steun aan Rusland. Haar tegoeden zijn voor vijf jaar bevroren. Ze werden ook uitgesloten van bepaalde commerciële transacties. Zelensky wil dat de activiteiten van religieuze organisaties “die verbonden zijn met invloedscentra in de Russische Federatie”, worden verboden. Hij droeg de regering op een overeenkomstig wetsvoorstel op te stellen en aan het parlement voor te leggen.

Bron: domradio.de
Beeld:

Kerk in Irpin, Oekraïne/ © Drop of Light ( shutterstock )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *