VS: wet ter bescherming homohuwelijk aangenomen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wet aangenomen om het homohuwelijk te beschermen. Donderdag stemden 258 parlementsleden voor de “Respect for Marriage Act”, 169 tegen.

De nieuwe wet wordt beschouwd als een mijlpaal in de tien jaar durende controverse rond het “homohuwelijk” in de Verenigde Staten.

Lange strijd om compromissen

Democraten en Republikeinen hadden lang gevochten over het ontwerp. Een partijoverschrijdend compromis moet onder meer garanderen dat de rechten van religieuze gemeenschappen die het huwelijk uitsluitend zien als een instelling tussen een man en een vrouw, onaangetast blijven. Vorige week haalde het wetsvoorstel met 61 stemmen voor en 36 tegen een belangrijke horde in de Senaat. Twaalf Republikeinen stemden mee met de Democraten.

De stemming in het Huis vvan Afgevaardigden gold als een formaliteit, aangezien de Democraten tot de jaarwisseling daar nog een meerderheid hebben. Bovendien hadden bijna 50 Republikeinse wetgevers hun steun betuigd. Na goedkeuring in het Congres belandt de wet nu ter ondertekening op het bureau van de Amerikaanse president Joe Biden.

Katholieke kerk ziet bedreiging voor traditioneel huwelijk

Het is bedoeld ter vervanging van de Defense of Marriage Act uit 1996. De wet, ondertekend door de toenmalige president Bill Clinton, definieerde het huwelijk op federaal niveau als een verbintenis tussen een man en een vrouw. Het bood conservatieve staten de mogelijkheid om “homohuwelijken” die in andere staten zijn gesloten niet te erkennen. Het nieuwe ontwerp keert het principe om en verplicht alle lidstaten elkaar wetten in deze te erkennen.

De katholieke kerk en verschillende evangelische groeperingen zien de “Respect for Marriage Act” als een bedreiging voor traditionele huwelijken. De meerderheid van de Amerikaanse bevolking steunt de legalisering van het homohuwelijk.

Theoloog: De Bijbel veroordeelt homoseksualiteit niet

Volgens Ulrich Berges, hoogleraar exegese van het Oude Testament uit Bonn, verbiedt de Bijbel homoseksualiteit niet. Dat geldt ook voor Leviticus 18, 22, zei Berges in een interview met DOMRADIO.DE.

“De tekst Leviticus is ongeveer 500 jaar voor Christus geschreven. Het verwijst altijd naar anale omgang tussen mannen, waarbij anale omgang altijd een daad van vernedering is. Dit is dus helemaal niet te vergelijken met vrije, tussen gelijkwaardige partners of beloofde levensrelatie ‘, zegt Berges.

bron: domradio

beeld: shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *