Uitbundige viering bij priesterwijdingen in Amman (Jordanië)

Uiteindelijk telt niet alleen het aantal, zegt de patriarch over het kleine aantal priesters onder zijn leiding. In Jordanië zijn er nu twee nieuwe bijgekomen. Reden genoeg voor de hele gemeenschap om een ​​groot feest te geven. Twee jonge nieuwe priesters voor de Latijnse Kerk in Jordanië. Wat getalsmatig weinig lijkt, was een bron van vreugde voor de kerk en een reden voor een grote bijeenkomst.

Donderdagavond 12 januari, heeft de Latijnse patriarch van Jeruzalem, aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa, Yazan Fareed Bader en Michael Munther Althib (foto) tot priester gewijd in het Centrum Onze Lieve Vrouw van de Vrede, ten westen van Amman. Voor Pizzaballa, een goede dag voor zijn bisdom. “Nieuwe roepingen betekenen dat we vitaal zijn en nieuw leven in onze gemeenschappen is iets moois”, zei hij na de viering tegen het Katholiek Nieuwsagentschap (KNA).

Kerk in Jordanië

45.000 van de ongeveer 180.000 Jordaanse christenen behoren tot de Latijnse Kerk; dat is minder dan een half procent van de totale bevolking. Ondertussen was er deze donderdag geen plaats voor een minderwaardigheidscomplex. De Jordaanse vlag wapperde broederlijk met de Vaticaanse vlag op het ritme van doedelzakken en trommels, de geluiden van de padvinders, die een integraal onderdeel zijn van kerkelijke vieringen in het Heilige Land, en die de twee toekomstige priesters vergezelden in de volle kerk.

kleurrijke mengelmoes
Niet minder dan zeven bisschoppen, waaronder de zittende patriarch en zijn voorganger aartsbisschop Fouad Twal, waren gekomen, evenals “bijna alle Jordaanse priesters en een paar van de andere kant” van de Jordaan, volgens de patriarchale vicaris die verantwoordelijk is voor Jordan, Auxiliary Bisschop Jamal Daibes, gespeld; Religieuzen van alle gezindten en een paar honderd gelovigen die de bonte mix van de kerk in Jordanië presenteerden. De vreemde rood-witte keffieh, het traditionele Jordaanse hoofddeksel, onderscheidde zich fel van de menigte.

vermanende woorden
“Aansprekend en uitdagend” is de lezing uit het Johannesevangelie, die de kandidaten voor de wijding hebben gekozen voor hun tijd en als “referentiepunt voor het priesterschap”, zei Pizzaballa in zijn preek. Het is het gedeelte dat op Witte Donderdag wordt gelezen. “De liefde die we in dit evangelie zien, is een vrije en onvoorwaardelijke liefde; een die perfect is en ook de verrader Judas omvat.” Een hoge claim die niet kan worden bereikt zonder gegrondvest te zijn in Christus. De patriarch gaf waarschuwende woorden aan de toekomstige priesters. De maatstaf van haar liefde voor al haar gelovigen moet zijn dat ze onmetelijk is en niet wacht op resultaten, beloningen of dankbetuigingen. “Houd het evangelie op uw kantoormuren en lees het elke dag als een herinnering dat u priesters voor de mensen bent.” Ook aan de gemeente De Italiaanse franciscaan richtte ook een waarschuwing tot de verzamelde gemeente met het oog op de recente daling van het aantal priesters. Jordaanse christenen staan ​​in de kerkbanken en bidden met open handen.
Volgens Pizzaballa ontstaan ​​”roepingen hier, in het gezin”. Maar uiteindelijk telt niet alleen het aantal, zei hij na afloop van de viering. Er zijn ook minder seminaristen omdat het kleinseminarie gesloten was. !Ik heb het gesloten; het is niet meer eigentijds. Het positieve effect is dat de seminaristen die we hebben gemotiveerder zijn.”

Motivatie Heilige Land
Net als de pas gewijde kandidaat Michael Althib werd Pizzaballa geboren in Los Angeles in een Jordaanse familie. Hij nam een bewuste beslissing om naar het seminarie van het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem te gaan. “Deel uitmaken van het Heilige Land gaf me de motivatie om terug te komen”, zei hij. Een beslissing waar Althib ook na bijna tien jaar nog geen spijt van heeft. “Na al mijn harde werk en al mijn gebeden heb ik echt mijn plaats bij God gevonden.”

bron en beeld. domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *