Bisschoppen Zuid-Sudan: bezoek van de paus is een zegen

Van 3 tot 5 februari wil Francis een lang beloofde reis naar Zuid-Soedan inhalen. Hij zal worden vergezeld door onder anderen Anglicaanse primaat Justin Welby en Church of Scotland General Council Moderator Iain Greenshields. Daarvoor reist de paus vanaf 31 januari af naar de Democratische Republiek Congo.

Bisschop Stephen Nyodho Ador Majwok van Malakal in Zuid-Soedan zei in een telefonisch interview met OSV News over de reis van de paus: “Dit bezoek is van groot belang voor ons. Het bisdom Malakal is het zwaarst getroffen en heeft het meeste behoefte aan vrede. Daarom heeft het bezoek een speciale betekenis voor mij als bisschop”. De bisschop sprak ook zijn bezorgdheid uit over de situatie van de ontheemden: “Ik ben net terug uit het gebied waar de mensen het meest getroffen zijn. Wat ze nodig hebben is vrede, dus ze kunnen terugkeren,” zei hij. De mensen van het land verlangden naar vrede en stabiliteit zodat ze zich vrij konden bewegen in alle delen van het land, de kampen konden verlaten en naar hun dorpen konden terugkeren. Twee tot drie miljoen vluchtelingen hebben het land verlaten en zouden de kans moeten krijgen terugbrengen. Bisschop Majwok prees dat de apostolische reis naar het land oecumenisch is.

Sant’Egidio hoopt via de pauselijke reis op een vredesimpuls

Ook de katholieke lekengemeenschap Sant’Egidio hoopt op paus Franciscus als vredesbemiddelaar in Zuid-Soedan. Men heeft er alle vertrouwen in dat de paus “alle actoren aanmoedigt om met elkaar in dialoog te gaan en nationale verzoening te zoeken”, vertelde Sant’Egidio-chef voor buitenlandse zaken Mauro Garofalo dit weekend aan het Catholic News Agency (KNA). Dit is cruciaal voor een land. die “sinds de onafhankelijkheid alleen maar geweld heeft gekend”. De in Rome gevestigde katholieke organisatie bemiddelt tussen de regering in de hoofdstad Juba en gewapende rebellen.

“We hopen dat het oecumenische bezoek een groot succes zal zijn en een nieuwe impuls zal geven aan de dialoog”

“De vriendschap tussen Sant’Egidio en Zuid-Soedan dateert uit de tijd dat Zuid-Soedan officieel nog niet eens bestond”, zegt Garofalo. Deze relatie werd gebruikt om een ​​”inclusief proces” op gang te brengen. In 2020 ondertekenden de regering van president Salva Kiir en rebellen, die geen deel uitmaakten van het vredesakkoord van 2018, de zogenaamde Verklaring van Rome. Hierin kwamen ze overeen om de onderhandelingen voort te zetten onder bemiddeling van Sant’Egidio. De laatste tijd kende de dialoog echter een domper. De regering van Zuid-Sudan heeft de gesprekken afgeblazen nadat ze de rebellen ervan beschuldigde voorbereidingen te treffen voor een nieuwe oorlog.

“Het belangrijkste is dat de communicatiekanalen open blijven”, zegt Garofalo: “We hopen dat het oecumenische bezoek een groot succes wordt en een nieuwe impuls geeft aan de dialoog.”

Alles klaar voor het bezoek van de paus

Volgens Ucanews zei pater John Gbemboyo Joseph Mbikoyezu, de coördinator van de Soedanese katholieke bisschoppenconferentie, dat de voorbereidingen voor het bezoek volgens plan verlopen: renovaties van kerken en wegen zijn voltooid, koren zijn voorbereid en regelingen zijn getroffen voor live uitzending van het bezoek.

achtergrond

In Zuid-Soedan zijn christenen in de meerderheid. Het land werd onafhankelijk in 2011, maar amper twee jaar later leidde een politiek geschil tot een dodelijk conflict. Tegen de tijd dat het eindigde met een vredesakkoord in 2018, werden naar schatting 400.000 mensen gedood. Hoewel de grootschalige gevechten zijn beëindigd, zijn er nog steeds dodelijke botsingen tussen etnische groepen en aanvallen door milities.

In 2019 nodigde paus Franciscus een delegatie uit Zuid-Soedan uit naar het Vaticaan voor dagen van retraite. De Zuid-Soedanese president Salva Kiir Mayardit en de verkozen vice-presidenten Riek Machar en Rebecca Nyandeng De Mabio waren aanwezig. Aan het einde van de dagen van gebed en discussie kuste het hoofd van de kerk de voeten van de politici om vrede voor het land te vragen.

bron: ucanews/kna-sst/ vatican news

beeld: https://radiotamazuj.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *