Kardinaal Zen: “paus Franciscus herhaalt de fout van de Nederlandse kerk van 50 jaar geleden”

door Hendro Munsterman

 De Chinese kardinaal Joseph Zen (91) is kritisch op de door paus Franciscus gelanceerde synode waarin gelovigen wereldwijd actief meepraten over hun eigen rol binnen de Rooms-Katholieke Kerk. ‘We maken ons grote zorgen.’ ‘Ik vrees dat de synode dezelfde fout maakt als de Nederlandse kerk vijftig jaar geleden’, zegt de emeritus aartsbisschop van Hongkong tegen de Italiaanse krant Il Giornale. 

Zen verwijst schijnbaar naar het Nationaal Pastoraal Concilie, dat de Nederlandse bisschoppen tussen 1966 en 1970 in Noordwijkerhout organiseerden. ‘De bisschoppen trokken zich toen terug en accepteerden dat de gelovigen de kerk leidden. Daarop nam hun aantal af.’
‘We zijn erg bezorgd over wat er zou kunnen gebeuren met de bisschoppensynode’, verklaart Zen. Hij hoopt ‘dat er verandering komt’ en zegt te ‘bidden dat onze paus meer wijsheid zal hebben’.

Tijdens het Pastoraal Concilie in Noordwijkerhout wilden de Nederlandse bisschoppen leken meer inspraak geven. ‘De bisschoppen willen het hele volk Gods op alle niveaus een kans geven om hun mening tot uitdrukking te brengen en advies te geven’, zei kardinaal Alfrink tijdens de opening. Het concilie sprak zich onder meer uit voor afschaffing van het verplichte priestercelibaat.

Zen staat bekend als een conservatieve kardinaal, die bovendien erg kritisch is op het China-beleid van paus Franciscus. Hij zegt in het interview ‘het verlangen van veel gelovigen’ dat diens voorganger Benedictus XVI onmiddellijk heiligverklaard wordt, ‘volledig te delen’. 

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: https://www.ewtn.lc foto-Courtesy-photo-Kardinaal-Joseph-Zen.jpg

LEES OOK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *