Moses helpt Venetië opnieuw tegen overstromingen

Bijbelse redding

Het overstromingsbeschermingssysteem met de bijbelse naam “Mozes” heeft zondag opnieuw de historische binnenstad van Venetië behoed voor overstromingen. Door de aanhoudende neerslag dreigde het waterpeil een kritische grens te overschrijden.

De lokale krant “Gazzettino di Venezia” (online editie op zondag)meldde dat de 78 verplaatsbare stalen barrières bij de ingangen van de lagune van Venetië in de ochtend in stelling werden gebracht. Door aanhoudende neerslag en stormen dreigde het waterpeil de kritische grens van één meter te overschrijden. Nadat de 20.000 ton wegende stalen keringen waren gesloten, werd aan de buitenzijde een waterstand van 115 centimeter gemeten; in Venetië was het slechts 80 centimeter.

Tot nu toe drie keer gered van een overstroming

De bouw van de beweegbare dijk, die zes miljard euro kostte, begon in 2003 onder de toenmalige premier Silvio Berlusconi en werd na 17 jaar bouwen voltooid ondanks verzet van lokale politici en een gerechtelijke bouwstop. De waterkering s in gebruik sinds 2021 en heeft de lagunestad tot nu toe drie keer gered van ernstige overstromingen. Tijdens eerdere overstromingen voordat de “Mozes” werd gebouwd, werd met name de historische Basiliek van San Marco in Venetië herhaaldelijk zwaar beschadigd.

Lees meer informatie over de waterkering Mozes

bron: domradio

beeld: canal grande, tripadvisor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *