Taizé-jongeren bij in Rostock (update)

De 45ste Europese Taizé-jongerenbijeenkomst vindt plaats van 28 december tot en met 1 januari in de Duitse stad Rostock. Het evenement wordt georganiseerd door de oecumenische kloostergemeenschap van Taizé in samenwerking met de plaatselijke kerken.

Encyclopedie:Taizé

“Verwelkomd door de kerken en de bevolking van Rostock en omgeving, zullen 5000 jongeren uit heel Europa en daarbuiten samen een impuls van hoop zoeken”, laat Taizé weten.
Het voornaamste onderdeel van de bijeenkomst wordt gevormd door aanbidding, lofprijzing en gebed. De gemeenschappelijke gebedssessies vinden plaats in de HanseMesse, het congrescentrum van Rostock. Daar worden ook workshops gehouden over verschillende spirituele, sociale, artistieke, politieke en economische thema’s.

Programma Taizé in Rostock 

Het is voor het eerst dat Taizé een bijeenkomst houdt in het noordoosten van Duitsland, een van de meest geseculariseerde streken van Europa.
De civiele autoriteiten steunen de bijeenkomst actief. De voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, Joachim Gauck, zal spreken tijdens de gebedssessie op 30 december.
Bij aankomst zullen de deelnemende jongeren worden getrakteerd op een boodschap van broeder Alois Löser, de overste van de Gemeenschap van Taizé. Die gaat over de ‘innerlijk leven en solidariteit’.
Broeder Alois bevindt zich thans in Oekraïne. Tijdens zijn vijfdaagse verblijf in het land dat in oorlog verkeert met Rusland, bezoekt bij kerkleiders en ontmoet hij jongeren in de steden Kiev en Lviv, waar hij zal blijven tot Kerstmis. Daarna vertrekt hij naar Rostock.

01/01/2023 

De Taizé-bijeenkomst in Rostock is beëindigd

Ljubljana volgende gastheer

De 45e Europese jongerenbijeenkomst van de gemeenschap van Taizé eindigde op nieuwjaarsdag met tal van diensten in Rostock en omgeving. Ongeveer 5.000 jongeren uit 49 landen verzamelden zich in de Hanzestad.

Ze vierden de jaarwisseling met een “Festival of Nations”. Naast gebeden en meditaties bespraken de jongeren in workshops theologische vragen en actuele thema’s als klimaatverandering, de situatie van vluchtelingen en de toekomst van de kerken. Bovenal hield de oorlog in Oekraïne de jongeren bezig met gebeden en gesprekken.

Er waren ook jongeren uit Oekraïne

Ongeveer 80 vrouwen en mannen uit het oorlogsgebied woonden de bijeenkomst bij. “Ik zou willen zeggen tegen de jongeren uit Oekraïne die op weg zijn naar huis: we zullen jullie niet vergeten in onze gebeden. Onze vriendschap duurt voort”, zei de leider van de gemeenschap, Frère Alois, op oudejaarsavond. Hij riep jongeren op om vanuit hun geloof betrokken te raken bij de wereld en verantwoordelijkheid te nemen voor de volgende generatie.

De Broederschap van Taizé, gevestigd in Bourgondië, Frankrijk, nodigt sinds 1978 rond de jaarwisseling mensen uit voor Europese jeugdbijeenkomsten, waaraan soms wel 100.000 jongeren deelnamen. In Duitsland werd het voor het laatst gehouden in Berlijn in 2011 met ongeveer 28.000 deelnemers.

Voormalig bondspresident Gauck moedigde goede daden aan 

Op oudejaarsavond 2023/2024 zal de bijeenkomst plaatsvinden in Ljubljana, in Slovenië. De katholieke aartsbisschop van Ljubljana, Stanislav Zore, was blij met deze beslissing. Dergelijke ontmoetingen tussen jongeren zouden kunnen helpen om polarisatie en verdeeldheid in de samenleving te doorbreken.

In een bijbelmeditatie moedigde voormalig bondspresident Joachim Gauck de deelnemers aan om op te komen voor hun medemens. “We hebben geen idee wat we voor anderen kunnen betekenen”, zei hij. In moeilijke tijden in zijn leven zouden andere mensen hem altijd hebben bijgestaan.

Volgens de katholieke aartsbisschop van Hamburg, Stefan Hess, beleefde hij in Rostock een soort “keerpunt”. Hij ontmoette mensen “die een ommekeer beleven in hun eigen leven, die zich wenden tot God, tot mensen, tot zichzelf en tot deze wereld.”
De evangelische bisschop Tilman Jeremias benadrukte dat de “eenvoudige Taizé-vormen met gebed en zang” ook mensen buiten de kerken aanspraken.

Een paar weken voor de bijeenkomst in Rostock waren beschuldigingen van seksueel geweld door broeders van de gemeenschap weer openbaar geworden. In 2019 werd voor het eerst bekend dat leden van de Broederschap aanrandingen hadden gepleegd. Volgens een eerste tussentijds rapport op vrijdag kwamen er aanvankelijk geen reacties binnen op een telefoonnummer dat was ingesteld voor de bijeenkomst in Rostock om aanvallen van welke aard dan ook te melden. Op de jongerenbijeenkomst verklaarde Frère Alois andermaal dat hij de strijd tegen misbruik wilde voortzetten.

bron: kro-ncrv.nl/katholiek / taizé/domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *