Voormalig vluchteling uit Zuid-Soedan stelt hoop op Franciscus

“Een historisch moment voor mijn vaderland”

Vandaag loopt het driedaagse bezoek van paus Franciscus aan Congo ten einde. Morgen 3 februari reist hij door naar het door crisis geteisterde Zuid-Soedan. Daar worden de laatste voorbereidingen getroffen; en de verwachtingen zijn hoog.

dokter Emmanuel Taban

“Het is een historisch moment voor mijn thuisland”, zegt Emmanuel Taban. Hij is auteur, arts en voormalig oorlogsvluchteling uit Zuid-Soedan. Hoewel hij al vele jaren in Zuid-Afrika woont, gaan zijn gedachten tegenwoordig terug naar zijn geboorteland. Paus Franciscus zal daar vrijdag landen en samen met het hoofd van de Anglicaanse wereldgemeenschap, aartsbisschop Justin Welby, en de moderator van de Algemene Vergadering van de Presbyterian Church of Scotland, Iain Greenshields, een “oecumenische pelgrimstocht naar de vrede” ondernemen.

Hoop op vrede en verzoening door pauselijk bezoek

dokter Taban: “Zuid-Soedan is het jongste land van het continent. De meeste Afrikaanse landen hebben het al meer dan honderd jaar geen paus op bezoek gehad.” Hij hoopt dat Franciscus “zijn landgenoten zal aanmoedigen tot vrede en verzoening” – en om over de grenzen van het stammendenken te treden. Volgens Taban moeten de Zuid-Soedanezen blijven vechten, maar in de toekomst niet voor vee, land en minerale hulpbronnen, maar voor vrede.

In Zuid-Soedan groeide Taban, nu 46 jaar oud, op in een lemen hut zonder water, toilet of elektriciteit. Later zag hij hoe zijn buren elkaar neerschoten in een bloedige strijd om middelen, macht en onafhankelijkheid van Soedan. In 1994 besloot hij te vluchten. Eerst naar Eritrea, Ethiopië en Kenia. Onderweg werkte hij als afwasser, belandde als illegale migrant in de gevangenis en werd in Kenia bijna doodgeschoten.

bijzonder verhaal

De levensveranderende gebeurtenis was een slokje cola: Taban vond de woorden “Made in South Africa” ​​gedrukt op de achterkant van het blikje. Vervolgens liftte en liep hij de bijna 3.000 kilometer naar het zuidelijkste puntje van Afrika. Daar studeerde hij geneeskunde en redde later, tijdens de Covid-pandemie, honderden levens als longarts. Hij schreef zijn verhaal op in de biografie The Boy Who Never Gave Up.

Taban maakt zich nog steeds zorgen over het geweldin zijn vaderland sinds de onafhankelijkheid in 2011: “Ik zag hoeveel hoop er destijds was. Mensen geloofden dat de jonge natie zou floreren. Maar toen kwam de zinloze oorlog en werd dat land bekend om horror, onverschilligheid en armoede.” Hoewel de burgeroorlog in 2018 officieel is beëindigd met een vredesakkoord tussen president Salva Kiir en ex-rebellenleider Riek Macher, gaan de gevechten bijna dagelijks door. Het gaat over grondstoffen en eeuwenoude rivaliteiten tussen etnische groepen.

Gevolgen van het bezoek van de paus

Taban hoopt dat de drie kerkleiders vredestichters zullen zijn. Hij is ervan overtuigd dat hun bezoek “de manier waarop Zuid-Soedanezen bestaan ​​zal veranderen”. Stabiliteit en ontwikkeling vereisen echter ook een mentaliteitsverandering bij de Zuid-Soedanezen, benadrukt Taban. Zelf wil hij dit jaar projecten starten die het onderwijs, de landbouw en de voedselzekerheid in Zuid-Sudan versterken. “We moeten elkaar de hand reiken en beginnen met de opbouw van ons land”, zei de dokter.

In Juba zijn de laatste voorbereidingen nog gaande. “Noch zon noch regen zal mensen ervan weerhouden om naar de paus te kijken”, is Taban overtuigd. Ondertussen meldt de coördinator van het pauselijk bezoek, pater Samuel Abe Joseph, vanuit de hoofdstad: “De straten zijn schoon, er zijn posters van paus Franciscus opgehangen, een nieuwe straat leidt naar de Vaticaanse ambassade, ‘Paus Franciscusstraat’, er zijn decoraties opgehangen en kerken gerenoveerd.” Men hoopt dat het bezoek “duurzame en blijvende vrede” in het land zal brengen. Het grote evenement heeft al verschillende religieuze groeperingen geholpen: “Christenen verwelkomen de oecumenische vredesbedevaart, net als moslims en aanhangers van natuurlijke religies.”

Lees ook over problemen die dokter Taban in Zuid Afrika ondervindt.

bron: Domradio

beeld: /netstorage-briefly.akamaized.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *