Russische patriarch Kirill werkte in de jaren zeventig voor de KGB

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, een naaste aanhanger van president Vladimir Poetin, werkte voor de Sovjet-inlichtingendienst toen hij in de jaren zeventig in Zwitserland woonde. Dit schrijven twee Zwitserse kranten, verwijzend naar vrijgegeven archieven, meldde France Press.

Volgens de dagbladen Maten Dimanche en Sonntagszeitung bevestigt een dossier van de federale politie over de huidige geestelijk leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk (ROC) dat “monseigneur Kirill”, zoals hij in het document wordt genoemd, “tot de KGB behoort”, de belangrijkste inlichtingendienst van de USSR.De twee media hebben het dossier gezien in de Zwitserse federale archieven.

Begin jaren zeventig steunde de patriarch, die de Russische invasie van Oekraïne, woonde in Genève, waar hij officieel het Patriarchaat van Moskou vertegenwoordigde voor de Wereld (Oecumenische) Raad van Kerken.

Kiril – toen onder het operationele pseudoniem Mihailov – had ook de taak om deze raad te beïnvloeden, waarin de KGB in de jaren zeventig en tachtig agenten had geplant.

De Sovjet-Unie stelde zichzelf tot doel de instelling van Genève over te halen de VS en zijn bondgenoten te veroordelen en gematigder kritiek te leveren op het gebrek aan godsdienstvrijheid in de USSR. De kranten herinneren eraan en wijzen erop dat de Russisch-orthodoxe kerk “elk commentaar op Cyrillus spionageactiviteiten in Genève”.

De Wereldraad van Kerken vertelde hen dat er “geen informatie” over het onderwerp was. “Le Matin Dimanche” zocht de neef van de patriarch, Michail Gundyaev, die hem verving als vertegenwoordiger van het Patriarchaat van Moskou in Genève; Gundyaev beweert dat Kiril “geen agent was”, hoewel hij “strikt gecontroleerd” werd door de KGB.

En dit “heeft geen invloed gehad op de oprechtheid van zijn deelname aan de oecumenische activiteit met betrekking tot andere kerken”, benadrukte hij tegenover de krant.

In de publicatie staat ook dat Patriarch Kirill erg gesteld is op Zwitserland, waar hij “minstens 43 keer” heen ging om bijvoorbeeld te gaan skiën en in 2007 zelfs zijn been brak op een van de hellingen in het land. “Religieuze diplomatie, spionage en financiële activiteit brachten ze Cyrillus (. . .) voortdurend terug naar de Alpen of naar de oevers van (het meer) van Leman, ‘zei het materiaal geciteerd door BTA.

Patriarch Kirill van Moskou hield op 2 februari een toespraak waarin hij president Vladimir Poetin prees als een voorbeeld van een orthodoxe heerser, in tegenstelling tot veel Russische tsaren. Dit gebeurde tijdens een uitbundige receptie gewijd aan de 14e verjaardag van de troonsbestijging van de patriarch.

“Hij is orthodox, maar niet om aan populariteit te winnen, niet om op hem te stemmen, maar een echt orthodox persoon die de heilige mysteriën van Christus aanvaardt, die het leven van de kerk leidt. In feite is het hoofd van de Russische staat een orthodoxe christen. De tsaren waren niet altijd zo orthodox als onze president nu’, zei de patriarch.

Patriarch Kirill noemde de relaties tussen de Russische kerk en de staat tegenwoordig uniek en uniek: “We hebben echt een unieke vorm van kerk-staatrelaties ontwikkeld. We moeten God danken voor de historische weg die we zijn ingeslagen en voor dit systeem van kerk-staatrelaties, dat wordt gekenmerkt door volledige overeenstemming tussen kerk en staat over de belangrijkste en beslissende kwesties die verband houden met het leven van ons land en onze samenleving “.

Op zijn beurt bedankte Poetin patriarch Kirill voor zijn werk, “vooral onder de Russische jeugd, waarin hij morele en patriottische idealen onderwijst.”

In zijn toespraak lanceerde het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk een van de belangrijkste steunpunten van Poetin, die tot doel heeft de Russische samenleving te consolideren in de complexe militaire situatie met een onduidelijk resultaat. “We staan ​​voor moeilijke tijden – zegt Patriarch Kirill – en onze belangrijkste strijd is de strijd voor onze onafhankelijkheid, daadwerkelijke volledige onafhankelijkheid van de invloed van de wereldcentra van politieke macht, die een groot deel van de wereld regeren. En Rusland zal een eiland van vrijheid blijven, en onze kerk geniet van deze vrijheid en bepaalt haar eigen koers.”

De woorden van patriarch Kirill klinken vreemd tegen de achtergrond van arrestaties en vervolgingen van Russische priesters die durven te spreken over de onverenigbaarheid van oorlog met het evangelie van Christus.

De ‘symfonie’ tussen kerk en staat in Rusland is eigenlijk het resultaat van het in dienst stellen van de kerk aan de politiek van het Kremlin. Vanwege de samenwerking met de “orthodoxe president” verdraait en verandert de Russisch-orthodoxe kerk de betekenis van het evangelie, waarbij ze bewust de ideologie steunt van de unieke rol van Rusland en Poetin om de krachten van het kwaad in de wereld in bedwang te houden.

De Russische kerk heeft een belangrijke ideologische rol gekregen bij het aantrekken en motiveren van jonge mannen naar het front Oekraïne, evenals bij het verminderen van de publieke spanning over de vele doden en vermisten, evenals de drastische daling van de levensstandaard en economische achteruitgang.

Vanwege het besluit van V. Poetin bijna een jaar geleden om binnen te vallen Oekraïne, kwamen meer dan honderdduizend Russische en Oekraïense mannen om het leven en lieten tienduizenden gebroken gezinnen, weduwen en wezen achter. Zo zijn jonge mannen kreupel voor het leven. Volgens officiële gegevens kwamen in Oekraïne bijna dertigduizend burgers om het leven: mannen, vrouwen, kinderen en ouderen. Enkele miljoenen zijn vluchtelingen uit Oekraïne, voornamelijk vrouwen en kinderen, wat neerkomt op meer dan een miljoen gescheiden gezinnen. Tienduizenden jonge mannen hebben Rusland verlaten, niet bereid om te worden gemobiliseerd en naar het front in Oekraïne te worden gestuurd – dit betekent opnieuw gescheiden gezinnen en veel persoonlijke tragedies.

Tegen de achtergrond van de levende tragedie van miljoenen christelijke gezinnen beweert de patriarch van Moskou dat de acties van het Russische regime gericht zijn op “de bescherming van traditionele waarden en vooral van het christelijke gezin” en daarom steunt de kerk hen. “Vandaag staat de Russische kerk in de frontlinie in de strijd om het christelijk geloof en de christelijke waarden te behouden tegen de hele afvallige wereld”, verklaarde hij en hij bedankte Poetin voor “de hulp die hij aan de kerk heeft gegeven”.

Volgens de propaganda die door het Patriarchaat van Moskou wordt ondersteund, is het idee van het gezin belangrijker dan het gezin zelf, en moet het worden behouden, zelfs als dit ten koste gaat van het uiteenvallen van zeer specifieke gezinnen. Het zijn allemaal onvermijdelijke slachtoffers, en de families die hun vaders en zonen hebben verloren, mogen er trots op zijn dat hun dierbaren zijn vermoord in naam van zo’n nobel doel.

De actieve rol van patriarch Kirill en de Russische kerk bij het rechtvaardigen van de oorlog en het geven van de status van “heilig” blijkt een van de belangrijke hefbomen van propaganda te zijn in de Russische samenleving, en ook onder sommige orthodoxen buiten Rusland. Ze vertrouwen kritiekloos op dit kerkelijk gezag en vergeten de woorden van Christus: “wee de mens door wie verzoeking komt” (Matt. 18:7).

bron: European Times

beeld: wikiwand.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *