Voor het bezoek van de paus aan Zuid-Soedan: massamoord op burgers

Kort voor het bezoek van de paus aan Zuid-Soedan werden in het zuiden van het land minstens 20 burgers gedood en raakten anderen gewond. Vermoedelijke herders vielen donderdag bewoners in Lire Payam aan, blijkbaar in een geschil over vee.

“De veehoeders gingen van huis tot huis om onschuldige, ongewapende burgers te vermoorden”, zei Andruga Mabe Saverio, minister van Staatsvoorlichting van Central Equatoria, donderdagavond. Hij veroordeelde de “wraakaanval” waarbij zowel mensen als vee stierven. Blijkbaar had een “onbekende gewapende groep” eerder het kamp van de herders aangevallen. Mabe veroordeelde de “barbaarse en systematische moord” op burgers.

100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Juba

Aartsbisschop van Central Equatoria State Paul Yugusuk vertelde Eye Radio dat 18 mannen en twee vrouwen werden gedood in Lire Payam. De stad ligt 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Juba, niet ver van de grens met Oeganda. Meer dan 3.000 burgers werden ontheemd door de aanval, zei Yugusuk, die ook de beheerder is van het aartsbisdom Kajo-Keji.

Aartsbisschop Justin Welby van Canterbury , die vrijdag een bezoek brengt aan Zuid-Soedan met de paus en de vertegenwoordiger van de Schotse kerk, Iain Greenshields, was geschokt door de bloedige daad “aan de vooravond van onze vredesbedevaart”. Hij pleit opnieuw voor een andere weg, zei de anglicaanse primaat donderdagavond in een tweet . Zuid-Soedan moet samenwerken “voor een rechtvaardige vrede”.

(vaticaan nieuws – pr)

beeld: dreamstime.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *