De Orde van Malta ‘bouwt bruggen’ met migranten in Hongarije voorafgaand aan het bezoek van de paus

Terwijl Hongarije zich voorbereidt om paus Franciscus op 28-30 april te verwelkomen, benadrukt de Hongaarse sectie van de Orde van Malta haar missie om bruggen te bouwen tussen mensen door opvang te organiseren met name voor vluchtelingen en migranten die in het EU-land aankomen.

Door Thaddeus Jones

Paus Franciscus zal op 28 en 30 april aan zijn 41e apostolische reis naar het buitenland beginnen, waarbij hij de Europese natie Hongarije zal bezoeken voor tal van bijeenkomsten, evenementen en vieringen die plaatsvinden in de hoofdstad, Boedapest.

“Christus is onze toekomst” is het motto van de reis, terwijl op het logo de Boedapest Kettingbrug staat afgebeeld, de oudste Hongaarse brug over de Donau die de steden Boeda en Pest met elkaar verbindt. Het logo symboliseert ook een gekoesterd thema van paus Franciscus over het belang van het bouwen van bruggen tussen mensen.

LEES OOK

Bezoek met vluchtelingen in Boedapest

Vaticaan geeft logo en motto vrij van het bezoek van paus Franciscus aan Hongarije

Tijdens zijn driedaagse bezoek zal de paus vluchtelingen en arme mensen bezoeken, evenals kinderen met fysieke problemen in het lokale instituut.

Hongarije en omliggende landen streven ernaar de massale toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne, en uit andere landen van veel verder weg, te beheersen. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, meer dan een jaar geleden, hebben naar verluidt bijna 1,5 miljoen Oekraïense staatsburgers als vluchteling door Hongarije gereisd.

Een van de belangrijkste katholieke instanties die deze nieuwkomers in het land bijstaat, is de Hongaarse Charity Service, onderdeel van de Soevereine Orde van Malta die plaatselijk en over de hele wereld werkt via haar uitgebreide netwerk van humanitaire hulp.

Order of Malta’s lokale en wereldwijde bereik

Sinds 2010 assisteert Daniel Solymári als directeur Buitenlandse Zaken bij deze inspanningen voor de Hongaarse sectie van de Orde van Malta. Sinds 2020 is hij ook adviseur bij de Ambassade van de Soevereine Orde van Malta in het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië.

In een interview met Vatican News spreekt dhr. Solymári over het werk van het bureau in Hongarije en zijn werk in Syrië en Afrika bezuiden de Sahara door noodhulp en hervestigingsdiensten te verlenen aan vluchtelingen en migranten die op de vlucht zijn voor oorlog, armoede en natuurrampen.

Hij deelt ook zijn hoop op het bezoek van paus Franciscus in april en een binnenkort te verschijnen boek dat hij zal publiceren over het pastorale werk van de paus ten gunste van vluchtelingen en migranten. Hij zegt: ” Migratie is een ​​kernzaak voor de Orde van Malta. Het was voor ons nooit een vraag waar we bijzonder alert op en solidair met vluchtelingen moesten zijn. We reisden naar het eiland Lampedusa, we hielpen vluchtelingen uit Kenia, Zuid-Soedan, Syrië, Pakistan, Irak, Jordanië en Libanon. Ik zou kunnen doorgaan. Vluchtelingen helpen zit dan ook in het DNA van de Hongaarse Orde van Malta. Voor mij is paus Franciscus een bron van kracht zoals ik nog nooit heb gezien.”

Bron: Vatican News

2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *