De Synodale Weg, eerste dag, sluit af met twee hervormingsteksten

priesterschap en celibaat

Ondanks grote spanningen in de aanloop, heeft de synodale weg naar de toekomst van de katholieke kerk in Duitsland op de eerste dag van haar algemene vergadering twee hervormingspapieren aangenomen. Een daarvan is om de paus te vragen het celibaat te testen.

Met een grote meerderheid stemden de 210 bisschoppen en lekenvertegenwoordigers die deelnamen vandaag voor een basistekst over het priesterschap en een tekst die de paus vraagt ​​om de celibaatplicht voor priesters te herzien. Versoepeling van het celibaat kan alleen worden geregeld op het niveau van de universele kerk.

De media-aandacht voor de laatste algemene vergadering van het synodale pad die de beslissing nam, is groot: volgens de organisatoren hebben zich zo’n 150 journalisten aangemeld. Voor aanvang van de bijeenkomst demonstreerden enkele tientallen voor- en tegenstanders van hervormingen voor de conferentieruimte.

Betogers voor het begin van de beraadslagingen

Het voorzitterschap vraagt om vertrouwen

Bij de start van de plenaire vergadering deed het voorzitterschap van de hervormingsdialoog een beroep op vertrouwen. De agenda met tien besluitteksten weerspiegelt de wil om “tot zichtbare veranderingen te komen”, aldus de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing.

“Deze kerk verdient het dat we haar niet laten zoals ze is.” De voorzitter van het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK), Irme Stetter-Karp, benadrukte: “Er waren periodes van teleurstelling, woede en wanhoop, maar ook momenten van euforie en succesvolle samenwerking. Nu moeten we bewijzen dat we het vertrouwen van zoveel mensen waard zijn.”

strijd met Rome

In zijn openingstoespraak ging Bätzing ook in op het recentelijk verhevigde conflict met Rome: “De grote bezorgdheid en het scepticisme waarmee onze synodale weg en de resultaten en perspectieven ervan worden waargenomen, werden duidelijk.” De schaal varieert van wijdverbreide afwijzing tot “welwillende en begripvolle bezorgdheid”. Bätzing benadrukte: “We vegen dit zeker niet allemaal van tafel en nemen het heel serieus.” De synodale weg tracht “de constructieve waarschuwingen van Rome in onze overwegingen mee te nemen”.

De eerste dag, die in het teken stond van feitelijke debatten, werd ‘s avonds afgesloten met een artistieke performance en installatie in de St. Bartholomew’s Cathedral over misbruik in de katholieke kerk en hoe daarmee om te gaan. De misbruikproblematie was immers de aanleiding voor de Duitse Bisschoppenconferentie en de lekenorganisatie ZdK om in 2019 de Synodale Weg op te gaan.

De Synodale Weg eindigt met de Algemene Vergadering, die tot en met zaterdag loopt. Andere stukken die besproken en goedgekeurd moeten worden gaan onder meer over zegeningen voor homoseksuele paren, de toelating van vrouwen tot gewijde ambten en meer inspraak van leken.

bron: domradio.de

beeld: © Synodaler Weg/Maximilian von Lachner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *