Nieuwsbrief ND over de aarde, klimaat en duurzaamheid 

Het was de week van het IPCC-rapport. Het klimaatpanel van de Verenigde Naties zette al haar bevindingen nog eens op een rij: het klimaat verandert, 1,5 graad opwarming is eigenlijk al niet meer te vermijden, en als regeringen niet alles op alles zetten, overschrijden we later deze eeuw ook de twee graden opwarming ten opzichte van de 19e eeuw.
Het was opnieuw een schok en nog luider klinkt de vraag: wat moeten we doen, wie is aan zet? Maar ook: hoe praat je hierover met je kinderen? Redacteur Eline Kuijper sprak hierover met ecoloog Petra Crofton: ‘Uitleggen wat je kunt doen, is heel belangrijk.’


Rikko Voorberg en Joanne Zwart proberen zo veel mogelijk te hergebruiken. ‘Iets nieuws is ook weer uit de aarde getrokken. Vaak is het bedoeld om iets wat eigenlijk nog gewoon functioneert, te vervangen door iets wat net iets beter of hipper is. Die machinerie … als we daar geen onderdeel van uit hoeven te maken, heel graag,’ zegt Rikko.


Hartelijke groet,
Reiny de Fijter
Klimaatpanel luidt noodklok.
‘Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg’Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting van de stand van zaken.
Lees verder
Praat je met je kinderen over klimaatverandering of niet?
‘Wij hebben veel gehad aan de boeken van Narnia’Praat je met kinderen over klimaatverandering, of scherm je ze af voor het heftige nieuws over hitte, overstromingen en rampen? ‘Kinderen zien en horen veel. Als je met hen praat, kun je uitleggen wat je kunt doen en de link naar geloof leggen.’
Lees verder
Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto?
‘De meeste impact zit in de voeding’De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?
Lees verder
Wonen op 63 vierkante meter:
Rikko Voorberg en zijn gezin voelen zich helemaal thuis in de Jordaan. Samen met anderen een creatieve leefgemeenschap vormen. Voor Rikko Voorberg (42) en Joanne Zwart (43) was het een logische stap. ‘Creativiteit en community zijn onderdeel van ons werk en leven.’ Ze voelen zich helemaal thuis in het eeuwenoude hofje in de Jordaan.
Lees verder

Laudato Si', Nieuws, Overig / divers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *