Paus bedankt Hongaren voor welkom

en bidt voor vrede in nabij gelegen Oekraïne

Hongaarse vrouwen schenken paus Franciscus een boeket bloemen (VATICAN MEDIA Divisione Foto)

Paus Franciscus bidt de Regina Coeli aan het einde van de mis in Boedapest, bedankt de autoriteiten en het volk van Hongarije voor hun warme welkom en bidt voor vrede op het hele Europese continent, vooral in buurland Oekraïne.

Paus Franciscus bad zondag het Regina Coeli, aan het einde van de mis in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.
“Vanuit deze grote stad en uit dit nobele land,” zei hij, “verlang ik Maria het geloof en de toekomst van het hele Europese continent toe te vertrouwen en in het bijzonder de zaak van vrede.” Paus Franciscus bad in het bijzonder voor “het naburige, belegerde Oekraïense volk en het Russische volk, beiden aan u toegewijd”.
“U, die de Koningin van de Vrede bent,” bad hij, “wek in de harten van de volkeren en hun leiders het verlangen om vrede op te bouwen en om de jongere generaties een toekomst van hoop te geven: geen oorlog, een toekomst vol wiegen en geen graven. , een wereld van broeders en zusters, geen muren en barricades.”

Gebeden voor de Kerk in Europa

De paus herinnerde er ook aan hoe de Maagd Maria de eerste stappen van de vroege christelijke gemeenschap begeleidde en de apostelen verenigde met haar gebed. Hij sprak de hoop uit dat de Kerk in Europa in haar “kracht in het gebed, hernieuwde nederigheid en gehoorzaamheid zou vinden en een voorbeeld zou zijn van overtuigend getuigenis en vreugdevolle verkondiging”.

Dankbaarheid voor hartelijk welkom

Paus Franciscus bedankte vervolgens de Hongaarse regeringsautoriteiten en alle Hongaren voor hun oprechte welkom en “de genegenheid die ik tegenwoordig ervaar”. Hij bedankte in het bijzonder de vele mensen die van ver zijn gekomen om hem te ontmoeten tijdens zijn driedaagse apostolische reis. “Ik denk vooral aan de zieken en bejaarden, aan degenen die niet bij ons aanwezig konden zijn, aan degenen die eenzaam zijn en aan degenen die het geloof in God en de hoop op het leven hebben verloren”, zei hij. “Ik ben dicht bij jullie allemaal; Ik bid voor je en ik geef je mijn zegen.”

Christenen ‘verenigd in het evangelie’

De paus erkende de vele mensen van andere christelijke geloofsovertuigingen die zijn bezoek aan Hongarije volgden en drong er bij christenen op aan elkaar altijd te steunen, aangezien we allemaal “verenigd zijn door het evangelie”. Hij nam nota van de woorden van kardinaal Peter Erdo, aartsbisschop van Esztergom-Boedapest, die erop wees dat Hongarije “duizend jaar aan de oostgrens van het westerse christendom” heeft geleefd. “Het is mooi wanneer grenzen geen grenzen vertegenwoordigen die scheiden”, zei hij, “maar punten van contact, en wanneer gelovigen in Christus eerst de liefde benadrukken die ons verenigt, in plaats van de historische, culturele en religieuze verschillen die ons verdelen.” .”

Het verspreiden van de vreugde van Christus

Paus Franciscus besloot zijn Regina Coeli-rede met een oproep aan de Hongaarse bevolking om de vreugde van Christus te verspreiden naar iedereen om hen heen.
“ Isten éltessen! [Beste wensen!]. Met dankbaarheid voor deze dagen, houd ik je in mijn hart en vraag ik je om voor mij te bidden. Isten áld meg a magyart! [God zegene de Hongaren!]”

Voor een overzicht van de tweede dag van het bezoek klik hier

bron: Vatican News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *