Thuis meebidden met de kruisweg van Titus Brandsma

De Kruisweg van Titus Brandsma in het processiepark bij de Bonifatiuskapel in Dokkum is sinds kort voor iedereen vanuit huis mee te bidden. Klik hier voor meer informatie over deze kruisweg en de kunstenaar die deze maakte:. Jac Maris, die met Titus Brandsma bevriend was. Het idee komt van Brandsma, die ook de drijvende kracht was achter de herleving van Bonifatiusbedevaarten naar Dokkum en de bouw van de Bonifatiuskapel.

Terugkerend gebed

Brandsma werd 15 mei 2022 heilig verklaard door paus Franciscus. Dit was aanleiding om de staties te fotograferen en de kruisweg te voorzien van teksten en muziek.

De staties zijn gefotografeerd door Frans Sijtsma uit Dokkum. Zijn foto’s vormen de basis van het filmpje dat nu online te zien is. Bij iedere statie verschijnt de tekst van een terugkerend gebed.

https://youtube.com/watch?v=HcviDHgdFNI%3Fstart%3D38%26feature%3Doembed

De foto’s zijn ook samengebracht met de nieuw geschreven meditaties en muziek in het recent bij uitgeverij Adveniat verschenen boekje Kruisweg van Titus Brandsma.

De nieuwe teksten bij de kruisweg gaan over het lijden en de kwetsbaarheid van mensen, en verwijzen naar Christus en het leven van Brandsma. Ze zijn geschreven door leken-karmeliet en predikant Herman de Vries met medewerking van pastoor Paul Verheijen. Beide schrijvers komen uit Dokkum.

Kruisweglied en audiotour

Musicus en leken-karmeliet Chris Fictoor maakte een kruisweglied in de geest van Titus Brandsma.

Op Goede Vrijdag kan bij de Bonifatiuskapel de kruisweg met de nieuwe teksten en het kruisweglied voor het eerst gelopen worden. Bezoekers kunnen vanaf dan ook een audiotour downloaden van de website van de Bonifatiuskapel. Daarmee kunnen mensen op eigen gelegenheid de kruisweg lopen.

bron: katholiek nieuwsblad / titus brandsmamemorial/adveniat

beeld: Eén van de veertien kruiswegstaties die naar idee van Titus Brandsma, door Jac Maris.
Foto: Wikipedia.org – Ytzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *