Katholieke kerk en slavernij

De komende maanden zal er veel aandacht zijn voor slavernij en de houding van de kerken in deze.

Op de vooravond van de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij wordt op 30 juni onder auspiciën van de Raad van Kerken in Nederland in het hart van de hoofdstad een herdenkingsdienst gehouden. Het thema van de dienst luidt: Gedeeld verleden – gezamenlijke toekomst, Kerken samen op weg naar heilzame verwerking van het slavernijverleden. Men kan zich op de site van de landelijke Raad aanmelden voor deze viering. Klik hier voor meer informatie

Trouw meldt: dat er een groot onderzoek komt naar met slavernij besmet kerkelijk verleden en mn. naar de rol van de protestantse kerken hierin.

In juni 2013 beleed de Raad van Kerken schuld over de rol die de kerken door de eeuwen heen hadden gespeeld bij de slavernij. Klaas van der Kamp, destijds algemeen secretaris van de Raad, verklaarde: ‘We hebben zo’n mooi evangelie en we zijn niet op het idee gekomen om de strekking daarvan toe te passen op wat wij daar zelf doen. We hebben eigenlijk, als je terugkijkt, systematisch er geld aan willen verdienen.’

Een prachtig gebaar als dit, roept direct de vraag op: wat zegt het evangelie dan over slavernij, en welke rol speelden de kerken precies?
De katholieke Kerk, die in ons land lid is van de Raad van Kerken, heeft altijd een zeer ambigue houding gehad tegenover de slavernij en de slavenhandel. Daarvan is door Lucepedia een beeld geschetst vanaf het vroege christendom.

Ga naar dit dossier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *