Studenten Indonesië: overweldigend voorstander sharia

betrokken kerk

In een enquête steunde meer dan 56 procent van de middelbare scholieren in vijf grote Indonesische steden de implementatie van de islamitische sharia. Kerkleiders en opvoeders bekijken deze bevinding met bezorgdheid. Het persbureau Ucanews maakt hier melding van.
“Alle partijen, inclusief het ministerie van Onderwijs en Cultuur, moeten uitzoeken waarom intolerante opvattingen op scholen toenemen”, zei pater Antonius Benny Susetyo, een lid van een panel onder leiding van president Joko Widodo om interreligieuze tolerantie in overwegend islamitisch Indonesië
.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Setara Instituut voor Democratie en Vrede in samenwerking met het Internationale NGO Forum voor Indonesische Ontwikkeling in overheids- en particuliere scholen in vijf grote steden en werd deze week gepubliceerd. Ruim 83 procent van de ondervraagden was van mening dat het Indonesische staatsidee “Pancasila” geen blijvende ideologie was en vervangen kon worden. In de constitutionele preambule “Pancasila” wordt Indonesië gedefinieerd als een seculiere staat. 

VS als bedreiging

20 procent van de ondervraagde studenten gaf aan niet terug te schrikken voor het gebruik van geweld als reactie op beledigingen van de islam.
33 procent was bereid hun religie met hun leven te verdedigen. 61 procent zei dat ze zich prettiger zouden voelen als alle studenten een hoofddoek zouden dragen. Bijna 52 procent zag de VS, Groot-Brittannië en Australië als een “bedreiging voor de Indonesische religie en cultuur”.

Pater Vinsensius Darmin Mbula, voorzitter van de Nationale Raad voor Katholiek Onderwijs, zei dat de resultaten een wake-up call waren voor scholen. “Het ministerie van Onderwijs en Cultuur heeft een campagne tegen intolerantie gelanceerd. Deze resultaten maken echter duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is”, zegt priester Ucanews.

Achtergrond Indonesië

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Ongeveer 88 procent van de ruim 260 miljoen inwoners is islamitisch. Ongeveer negen procent is christen, voornamelijk protestant. Naast de islam worden officieel het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het confucianisme erkend. De grondwet garandeert de vrije uitoefening van religie. In november 2017 oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de rechten van aanhangers van inheemse religies ook moeten worden versterkt en dienovereenkomstig op identiteitskaarten moeten worden vermeld.

(domradio.de //ucanews)

beeld: shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *