Nieuwe prefect Dicasterie Geloofsleer Vaticaan


Paus benoemt Victor Manuel Fernández tot nieuwe leerstellige chef van het VaticaanDe Argentijnse aartsbisschop, die volgende maand 61 wordt, is een van de meest vertrouwde assistenten van Franciscus en de belangrijkste ghostwriter van veel van de theologische reflecties van de paus.


Brief uit Rome door Robert Mickens La Croix International|

Paus Franciscus, die de gave heeft om bommen te laten vallen in juli, wanneer zijn voorgangers normaal gesproken de stad zouden verlaten voor een zomervakantie, is de maand opnieuw met een knaller begonnen door aartsbisschop Victor Manuel Fernández van La Plata (Argentinië) te benoemen tot de nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer (DDF).


Adviseur van de paus
Fernández, die in juli 61 wordt, is een van Francis’ meest vertrouwde theologische adviseurs en ghostwriters geweest, die teruggaat tot de tijd dat de paus nog kardinaal-aartsbisschop van Buenos Aires was. Hij werkte nauw samen met de toenmalige kardinaal Bergoglio bij het schrijven van het slotdocument op de conferentie van Latijns-Amerikaanse bisschoppen (CELAM) in 2007 in Aparecida. Een voormalig president van de Pauselijke Katholieke Universiteit van Argentinië, “Tucho” – zoals hij gewoonlijk wordt genoemd – wordt ook beschouwd als de belangrijkste auteur van Evangelii gaudium (de Vreugde van het Evangelie), de apostolische exhortatie die de programmatische document van het pontificaat van Franciscus.

Kritiek op benoeming
Katholieke traditionalisten zullen zeker boos zijn
Fernández volgt kardinaal Luis Ladaria op, de 79-jarige Spaanse jezuïet die sinds 2017 prefect is. De Argentijnse theoloog wordt tevens voorzitter van de Pauselijke Bijbelcommissie en hoofd van de Internationale Theologische Commissie. Door Fernández naar Rome te halen, heeft de paus nu nog een belangrijke bondgenoot in een van de belangrijkste Vaticaanse dicasteries.
Dit zou een grote opsteker moeten zijn voor de 86-jarige Franciscus om de interne oppositie tegen zijn kerkelijke hervormingen duidelijk te maken. Maar de benoeming van de nieuwe prefect van de DDF zal zeker ook de woede opwekken van katholieken die het niet eens zijn met de visie van de paus op de kerk.
In een interview met het Italiaanse dagblad Corriere della Sera in mei 2015 wekte aartsbisschop Fernández de woede van traditionalisten op toen hij zei dat het Volk van God geen enkele poging van een toekomstige paus zou tolereren om de veranderingen die Franciscus al in de Kerk heeft aangebracht ongedaan te maken.
Meteen daarna Sandro Magister, een doorgewinterde Italiaanse journalist die een van de vaticanisti is geweest die zich het meest kritisch toonde van het huidige pontificaat, kleineerde Fernández’ kwalificaties als een serieuze theoloog. Hij bespotte hem omdat hij – overigens terecht – beweerde dat de Romeinse curie geen “essentieel onderdeel van de missie van de kerk” was en dat “kardinalen ook konden verdwijnen”. Magister beweerde dat de aartsbisschop zijn eigen doodvonnis had ondertekend door het kritiseren van kardinaal Gerhard Müller, de toenmalige prefect was van de Congregatie voor de Geloofsleer. Het lijkt nu ironisch dat het op de dag van de benoeming van Fernández precies zes jaar geleden was dat Franciscus een bom in juli liet vallen door te weigeren Müllers aanstelling als prefect voor nog eens vijf jaar te verlengen. De Duitser, pas 69 jaar oud en nog steeds zes jaar verwijderd van zijn pensionering, heeft geen andere functie gekregen sinds Franciscus hem in 2017 ontsloeg.

“Om te promoten en aan te moedigen, niet om te veroordelen”
Bij de aankondiging van de benoeming van Fernández heeft de persdienst van de Heilige Stoel een ongewoon lang curriculum vita vrijgegeven voor de nieuwe leider van het dicasterie van de Geloofsleer. En nog ongebruikelijker, het publiceerde zijn volledige bibliografie van boeken, essays en artikelen. Bovendien maakte het een brief openbaar die paus Franciscus persoonlijk aan zijn mede-Argentijn schreef, waarin hij er bij de nieuwe DDF-prefect op aandringt om het geloof te helpen promoten in plaats van ketterijen te veroordelen.”Het dicasterie waarover u de leiding zult hebben, gebruikte in vroegere tijden immorele methoden. Het waren tijden waarin het, in plaats van theologische kennis te bevorderen, mogelijke leerstellige fouten vervolgde”, zegt de paus. “Wat ik van u verwacht, is ongetwijfeld iets heel anders”, voegt de paus eraan toe in een brief waarin Evangelii Gaudium uitgebreid wordt geciteerd. Francis gaat verder met het prijzen van Fernández voor zijn theologische en pastorale ervaring, en zegt dat hij er zeker van is dat de nieuwe prefect “zeer goed in staat is om theologische kennis in dialoog te brengen met het leven van het heilige volk van God”. Terwijl hij erop wijst dat de DDF ook de taak heeft om de meest ernstige gevallen van seksueel misbruik door geestelijken te behandelen, zegt de paus dat de belangrijkste taak van het leerstellige ambt is om “het geloof te bewaken” en “een instrument van evangelisatie te worden” dat de Kerk helpt ” in gesprek gaan met de mensen van de wereld in een context die ongekend is voor de geschiedenis van de mensheid”.

“Hacer lío!”: bommen laten vallen
Franciscus dringt er bij de nieuwe DDF-prefect op aan een theologie te promoten die God “overtuigend” voorstelt als “de God die liefheeft, die vergeeft, die redt, die bevrijdt, die mensen promoot en oproept tot broederlijke dienst”. Paus Franciscus zegt graag tegen jongeren: ” Hacer lío !” , een Spaanse uitdrukking die van alles kan betekenen, van “de boel opschudden” tot “er een puinhoop van maken”. En de aanstelling van Victor Manuel Fernández maakt zeker deel uit van zijn eigen voorliefde voor het laten vallen van bommen in de maand juli. Het begon allemaal in zijn eerste maanden als bisschop van Rome, toen op 1 juli 2013 de Persdienst van de Heilige Stoel aankondigde dat hij een week later naar Lampedusa zou vliegen, het eiland voor de kust van Sicilië dat symbool was gaan staan ​​voor de zich ontvouwende crisis van Afrikaanse migranten en vluchtelingen, velen die op zee omkwamen in een poging Europa te bereiken. Het bezoek van 8 juli zou de toon zetten voor de rest van het pontificaat. Maar drie dagen voordat hij op die dramatische dagtocht vertrok, deed Franciscus iets anders dat sommige katholieken schokte, maar vele anderen verheugde. Hij keurde de heiligverklaring van Johannes Paulus II goed en de zaligverklaring van Alvaro de Portillo, de tweede prelaat van het Opus Dei.

Het stoppen van de oude Latijnse mis
Wie kan de verrassende aankondiging op 4 juli 2021 vergeten dat de jezuïetenpaus naar het Gemelli-ziekenhuis was gebracht en diezelfde zondagmiddag de eerste van nu twee buikoperaties onderging? Maar de echte bom kwam een ​​week nadat hij terugkeerde uit zijn ziekenhuisopname. Dat is het moment waarop zijn “motu proprio” Traditionis custodes werd vrijgegeven . Hiermee werd het Summorum Pontificum , het “motu proprio” dat Benedictus XVI in 2007 uitvaardigde om een ​​onbelemmerde viering en promotie van de pre-Vaticaan II-mis mogelijk te maken, effectief vernietigd .Het volgende jaar – op 13 juli 2022 – liet Franciscus opnieuw een bom vallen door drie vrouwen te benoemen tot leden – leden , niet louter adviseurs – van een van de belangrijkste Vaticaanse bureaus, het Dicasterie voor Bisschoppen. Dit was de tweede schok in evenveel jaren voor katholieke traditionalisten.

Twee kardinalen ontslaan
Op 27 juli 2018 kondigde het Vaticaan aan dat de paus het ontslag van Theodore McCarrick uit het College van Kardinalen had aanvaard. Francis dwong McCarrick zelfs tot aftreden nadat de voormalige aartsbisschop van Washington op geloofwaardige wijze was beschuldigd van seksueel misbruik van adolescenten en seminaristen. De paus dwong hem ook zijn actieve bediening op te geven en veroordeelde hem tot een leven van gebed en boetedoening. McCarrick verloor uiteindelijk zijn kerkelijke positie geheel.
En natuurlijk was er de eerder genoemde aankondiging op 1 juli 2017 dat Franciscus had besloten dat kardinaal Gerhard Müller niet zou worden verlengd als leerstellig hoofd van het Vaticaan. Het was toen nog niet te voorzien dat Franciscus de post uiteindelijk zou overdragen aan zijn Argentijnse vriend en theologische assistent. Ja, dit is zeker weer een bom. Maar denk geen moment dat het de laatste zal zijn.

Read more at: https://international.la-croix.com/news/letter-from-rome/pope-names-victor-manuel-fernndez-the-vaticans-new-doctrinal-chief/18065

beeld: wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *