Paus maakt catalogus martelaren 21e eeuw

Fragment ikoon Sant’Egidio Eigentijdse Martelaren

Paus Franciscus laat voor het Heilig Jaar in 2025 een lijst opstellen van hedendaagse martelaren die tussen 2000 en 2025 werden vermoord. Deze vrouwen en mannen komen uit alle christelijke kerken en zijn ‘gedood, simpelweg omdat ze christen zijn’. Om die lijst van martelaren samen te stellen heeft de paus een commissie in het leven geroepen die de ‘gedocumenteerde getuigenissen’ moet verzamelen van ‘allen die hun bloed hebben vergoten omdat zij Christus belijden en getuigen van zijn evangelie’.

Oecumenische catalogus
Deze oecumenische catalogus van hedendaagse martelaren komt volgens de paus naast de officiële, door de Rooms-Katholieke Kerk erkende martelaren ‘binnen een groot overzicht waarin de gezamenlijke stem van alle christenen weerklinkt’. Volgens paus Franciscus zijn martelaren ‘in onze tijd talrijker dan in de eerste eeuwen’ van het christendom. Het gaat over vrouwen en mannen die risico’s namen ‘omdat ze hun geloof belijden, deelnemen aan de zondagse eucharistie, armen helpen of zich inzetten voor vrede, vergeving en verzoening’, schrijft de paus in een woensdag gepubliceerde verklaring. Dit onderzoek ‘strekt zich uit tot alle christelijke denominaties’, kondigde de paus aan. Deze christenen tonen namelijk door hun bloed dat het water van het doopsel, dat alle christenen verenigt, vitaal in hen werkzaam is.

Colosseum
Paus Franciscus heeft al meermaals gesproken over ‘de oecumene van het bloed’. ….

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *