De regel van Benedictus en leiding geven

Leidinggevenden kunnen hun voordeel doen met de kloosterregel van Benedictus. ‘Het gaat niet om een krachtdadige mannetjesputter die veranderingen in gang zet.’ Al eeuwenlang wordt er in allerlei maatschappelijke verbanden leiding gegeven, maar nooit vergde die tak van sport blijkbaar zoveel boeken als vandaag. Alleen al in Nederland verschijnt een managementboek per werkdag.

Paai leidinggevenden met de nieuwste inzichten over het organiseren en besturen van een organisatie en de kassa rinkelt. Onlangs gebeurde dat ook bij een seminar waar Wil Derkse ironisch genoeg sprak over de oudste inzichten over het thema: de kloosterregel van Benedictus van Nursia (480-547).

Derkse (1952, filosoof) heeft als weinig anderen de gave om die eeuwenoude adviezen te actualiseren en te vertalen voor een groot publiek. Zijn boek Een leefregel voor beginners, over Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven, kreeg meer dan dertig herdrukken. Recent schreef hij Benedictijnse stuurmanskunst en in die titel zit meteen veel wijsheid over leidinggeven verpakt.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *