Paus Franciscus hekelt het klerikalisme

Een zware zonde

Duidelijke woorden van de paus. Daarbij benadrukt de paus: “Seksualiteit, seks, is een geschenk van God”, maar klerikalisme in combinatie met een obsessieve fixatie op seksualiteit is een ernstige zonde.

Dat geldt vooral als er geen aandacht wordt besteed aan andere zonden zoals sociale onrechtvaardigheid, laster, leugens en roddels, zo citeert het tijdschrift “Civilta Cattolica” het hoofd van de kerk in haar laatste nummer. Op dit moment moet de kerk grondig verbouwd worden. Het dagboek van de jezuïetenorde documenteert het urenlange gesprek tussen de paus en leden van de orde tijdens zijn bezoek aan Mozambique begin september. vorig jaar

‘Klerikalisme’, vervolgde Franciscus, ‘is een perversie van de kerk, die doet alsof de herder altijd voor de kudde uitgaat, de weg wijst en iedereen die van de kudde afdwaalt, excommuniceert.’ Dit is “precies het tegenovergestelde van wat Jezus deed”.

Seksualiteit is een geschenk van God

“Zulk klerikalisme veroordeelt, verdeelt, frustreert en veracht het volk van God. Het verwart priesterlijke bediening met priesterlijke macht.” Een rigide strengheid groeit als een direct gevolg van een dergelijke houding. Achter elk rigide klerikalisme gingen echter vaak ernstige persoonlijke problemen schuil.

Kortom, “seksualiteit, seks, is een geschenk van God”, wordt verder geciteerd door de paus. Dit heeft “twee doelen: elkaar liefhebben en leven verwekken. Seksualiteit heeft te maken met passie, met hartstochtelijke liefde, ware liefde is hartstochtelijk”, zei de paus.

Lees ook:

Theoloog: De kerk moet dicht bij de mensen staan

Het consequent aanpakken van de autoritaire structuren in de kerk kan helpen om het vertrouwen terug te winnen, zegt theoloog Nothelle-Wildfeuer. De kerk moet dicht bij de mensen staan. De Vaticaanse richtlijnen voor parochiehervormingen zijn zeer problematisch.

De theologe Ursula Nothelle-Wildfeuer uit Freiburg heeft opgeroepen tot een debat over macht, klerikalisme en misbruik in de katholieke kerk. De kerk kan het vertrouwen alleen terugwinnen als ze erin slaagt “de autoritaire verleidingen in haar eigen structuren het hoofd te bieden”, zei Nothelle-Wildfeuer in een online-interview met de Katholieke Academie in Freiburg.

Kerk moet oriëntatie bieden

Nothelle-Wildfeuer beschreef de nieuwe Vaticaanse richtlijnen voor parochiehervormingen van 2020, die de leiderschapsverantwoordelijkheid van priesters benadrukken, als “zeer problematisch”. In plaats van vast te houden aan canonieke structuren, moet de kerk “eigentijdsgevoelige en levensdienende oriëntatie” bieden. Dat houdt in dat je dicht bij mensen staat.

Bron: Domradio

beeld: gstatic.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *