Paus past juridische status Opus Dei aan

Wijziging van de statuten

Paus Franciscus heeft de bijzondere status van de organisatie Opus Dei in het kerkelijk recht aangepast. In het motu proprio worden zogenaamde personele prelaturen gelijkgesteld met openbare klerikale verenigingen onder pauselijk recht. Dienovereenkomstig zal de prelaat van het Opus Dei in de toekomst optreden als “moderator”, zoals de leiders van dergelijke verenigingen worden genoemd.

Het Vaticaan heeft dinsdag het bijbehorende decreet gepubliceerd.

Opus Dei wil veranderingen bestuderen

In 2022 had de paus het Opus Dei (“Gods werk”) al ondergeschikt gemaakt aanbetreffden Vaticaanse dicasteries. Het nieuwe decreet heeft betrekking op personele prelaturen in het algemeen; maar het Opus Dei is de enige katholieke organisatie in deze vorm.

In een eerste reactie liet de groep weten eerst de gevolgen van de wetswijzigingen in detail te gaan onderzoeken. Opus Dei werkt al aan een wijziging van de statuten waar het Opus Dei momenteel samen met Rome, Dat gebeurt in een “klimaat van gemeenschap met de Heilige Vader”, naa het verluidt.

Aanpassing van de statuten

In 1982 verleende paus Johannes Paulus II (1978-2005) het Opus Dei de toen nieuwe rechtsvorm van een “persoonlijke prelatuur” met aparte priesteropleiding
. Paus Franciscus vaardigde in 2022 een reorganisatie uit. Naast de verandering in de verantwoordelijke autoriteit, zouden de toekomstige leiders niet langer de rang van bisschop moeten hebben. De hervorming gaat gepaard met een aanpassing van de statuten. De Heilige Stoel behoudt zich het recht voor om nieuwe reglementen op te stellen, te wijzigen en in te voeren.

Opus Dei, wat ‘Gods werk’ betekent werd in oktober 1928 als katholieke lekenbeweging opgericht door de Spaanse priester Josemaria Escriva de Balaguer (1902-1975), die later heilig werd verklaard. De vrouwelijke tak werd opgericht in 1930. Leden worden aangemoedigd om hun hele leven te heiligen, onder meer door ascese. Terugtrekken uit de wereld is niet het ideaal; Integendeel, de samenleving zou beïnvloed moeten worden door een consequent christelijk leven in invloedrijke posities.

Lees hier het bericht van Opus Dei Nederland

bron: domradio/vatican news/opusdei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *