Vredesbijeenkomst van Sant’Egidio geopend

Vrede durven!

Ongeveer 250 hooggeplaatste vertegenwoordigers van wereldreligies zullen tot dinsdag in Berlijn bijeen zijn voor de internationale vredesbijeenkomst die zondag van start ging. Het is getiteld “Daring for Peace. Religies en culturen in dialoog”. Het is een initiatief van Sant’Egidio, de organisatie die wereldwijd naam heeft gemaakt als bemiddelaar bij conflicten.
Er worden ongeveer duizend deelnemers verwacht, waaronder bondskanselier Olaf Scholz (SPD), en gasten uit meer dan 30 landen. Twintig forums behandelen onderwerpen als de milieucrisis, migratie, interreligieuze dialoog, democratie, mondialisering, ontwapening en kunstmatige intelligentie.

De Duitse bondspresident Walter Steinmeier zei in zijn openingstoespraak dat “religies een vredestichtende rol kunnen vervullen. Als ‘kracht van verzoening’ zouden ze een onmisbare dienst aan de mensheid kunnen leveren”. Hij veroordeelde ook de steun van de Russisch-Orthodoxe Kerk aan de agressieoorlog tegen Oekraïne. “Religie mag nooit een rechtvaardiging zijn voor haat en geweld”, benadrukte het Duitse staatshoofd.

“Geloofwaardige actoren van de vrede”

De voorzitter van de katholieke Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing,noemde het “onaanvaardbaar” dat een christelijke kerk oorlog tegen een buurland legitimeert. Hij erkende dat alle religies op verschillende momenten in hun geschiedenis hadden toegegeven aan de demonen van vredeloosheid en geweld. “Zelfkritiek op religies is daarom essentieel”, zegt Bätzing, “zodat religies geloofwaardige actoren van de vrede worden.”
De raadsvoorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), president Annette Kurschus, voerde campagne voor “een sterk Oekraïne dat zichzelf en zijn vrijheid kan verdedigen” en tegelijkertijd voor onderhandelingen om “de wapens tot zwijgen te brengen”.

Gelijk respect voor religies

Net als Steinmeier prees de president van de Afrikaanse staat Guinee-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, Sant’Egidio’s mondiale inzet bij gewapende conflicten, die onder meer leidden tot een vredesakkoord in Mozambique in 1992. Embalo riep religieuze leiders op om staten te steunen in hun inzet voor een betere wereld om in te leven.

De grootimam van de Egyptische Al-Azhar Universiteit, Ahmed Al-Tayyeb, benadrukte ook dat de wereld ‘meer dan ooit afhankelijk is van de stemmen van religies’. Hij eiste een gelijk respect voor hun heilige symbolen en bekritiseerde de Koranverbrandingen in westerse landen en de sloop van kerken in Pakistan. De Grote Imam veroordeelde ook de schending van de mensenrechten van vrouwen in Afghanistan, waarover studente Zohra Arabi tijdens het openingsevenement vanuit haar eigen ervaringen verslag deed.

De vertegenwoordiger van de voorzitter van de Europese Rabbijnse Conferentie, Zsolt Balla pleitte voor een breed concept van vrede. Het Hebreeuwse woord shalom betekent een harmonieuze eenheid van de betrokkenen en is meer dan de afwezigheid van conflicten, legde de rabbijn uit Leipzig uit. 
Sant’Egidio-oprichter Andrea Riccardi benadrukte dat het voorbeeld van Berlijn laat zien hoe gewone, vreedzame druk van mensen muren kan neerhalen.

Sant’Egidio – Overzicht

De katholieke beweging Sant’Egidio, die in mei 1968 in Rome werd opgericht, zet zich in voor liefdadigheidswerk, diplomatie in burgeroorloggebieden en de dialoog tussen religies. Volgens eigen informatie heeft de vereniging ongeveer 60.000 leden in 70 landen, waaronder 5.000 in Duitsland. Het hoofdkantoor bevindt zich in de Romeinse wijk Trastevere.

Voor informatie over Sant’Egidio in Nederland klik hier  
Sinds 1986 wordt de oecumenisch geëngageerde gemeenschap door de Katholieke Kerk erkend als een lekenvereniging. Hun werk wordt gefinancierd via lidmaatschapsgelden, donaties en overheidssubsidies.

beeld: sant’Egidio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *