‘Migranten en expats vormen de kerk van de toekomst’

Waar gaat het heen met de afbrokkelende Katholieke Kerk in Nederland?

ACHTERGROND

 Priester Jan-Jaap van Peperstraten vraagt zich af hoeveel toekomst de Katholieke Kerk in Nederland heeft, maar er van wakker liggen, doet hij niet. ‘Je stapt misschien niet in een succesverhaal, maar de kerk gaat altijd door.’

Toen Van Peperstraten zich geroepen voelde tot het priesterschap stond hij daar in eerste instantie niet om te springen. Niet vanwege het celibaat, maar omdat de Katholieke Kerk er verre van florissant voor staat. ‘In mijn eigen regio in Alkmaar hebben wij een aantal parochies op voorhand moeten sluiten. Maar in bisdom Haarlem-Amsterdam zijn er meer dan honderd kerkgebouwen die dicht moeten.’
Hij kon het ‘zeurderige’ gevoel niet weerstaan en nu geeft Van Peperstraten in zijn regio leiding aan zeven kerkgemeenschappen. Ook daar ziet hij de toenemende leegloop van leden. ‘Met de huidige kerkstructuren staat de toekomst van de katholieke kerk onder druk. Maar ik ga daar niet al te veel van wakker liggen, de kerk gaat altijd door.’

In Rome komen deze maand katholieken van over de hele wereld bijeen om over de toekomst van de kerk te spreken. Voor het eerst hebben ook gewone kerkgangers inspraak. ‘Wat er nu in Rome gebeurt is onderdeel van een cultuurverandering, maar ik vermoed niet dat je direct verschil zal gaan merken in Nederland’, vertelt Van Peperstraten in de podcast Dick en Daniel Geloven het Wel.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *