De Filistijnen en de moderne Palestijnen

Kun je hen vergelijken?

Ze worden ook deze weken weer op één hoop gegooid: de Filistijnen uit de Bijbel, de Palestijnen van vandaag … Historisch is het onzin, het is oneerlijk en zelfs een beetje vilein. De oorlog in Gaza ga je niet beter begrijpen door slecht en gemakzuchtig bijbellezen.

door Dick Schinkelshoek in het Nederlands Dagblad

Het was ergens rond 1190 voor Christus. De Kanaänitische koning van Ugarit, in het westen van het huidige Syrië, moet de schrik van zijn leven hebben gekregen. Voor de kust van zijn stad zijn rijen zeilen verschenen. ‘Mijn vader, zie, er zijn vijandelijke schepen gekomen!’, schrijft de koning nog haastig op een SOS-kleitablet aan zijn vriend, de koning van Cyprus. ‘Mijn land is helemaal op zichzelf aangewezen.’ De brief wordt nooit verstuurd. De kleitablet wordt in 1958 zwartgeblakerd teruggevonden tussen de puinhopen van de stad die nooit meer zou worden herbouwd. 
Welke woestelingen hebben deze Kanaänitische stad zo grondig verwoest dat we tot de twintigste eeuw waren vergeten dat ze bestond? Geleerden noemen hen de ‘zeevolken’. Een van die volken waren de Filistijnen. ……

De oppervlakkige kerkgaande lezer denkt dan al snel: hoezo geen verband? Zelfs de Palestijnse leider Yasser Arafat legde meer dan eens een link tussen zijn volk en de bijbelse Filistijnen – om aan te geven: kijk eens hoe diep ook ónze wortels liggen.

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: https://bijbelstudie.info/simson-vecht-met-de-filistijnen.png

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *