Een jaar lang waarheid

Waarom ‘waarheid’?

Een jaar lang laat Klooster Huissen het licht schijnen over een dominicaans kernbegrip: veritas, waarheid. Dat thema staat in 2024 centraal in het programma-aanbod.

We leven in een tijd waarin nepnieuws, desinformatie en elkaar tegensprekende onderzoeken om voorrang schreeuwen. Er is misschien niet eerder in de geschiedenis een moment geweest waarin zoveel verschillende ‘waarheden’ naast en zelfs tegenover elkaar stonden.

Juist in zo’n tijd is het van levensbelang om te blijven kijken naar wat werkelijke waarheid is. De waarheid van het leven zelf, die niets met meningen te maken heeft.

Voor dominicanen gaat het bij ‘veritas’ niet over feiten, maar over een manier van kijken die onthult hoe iets werkelijk is. Een manier van kijken die verbonden is met God. Met kijken vol compassie en liefde, naar alles – zelfs als het pijn is of niet deugt.Waarheid: zo kijken dat onthuld wordt wat werkelijk is

In het jaarprogramma gaan we samen ervaren, beleven en onderzoeken hoe de waarheid zoals Dominicus die voor ogen stond, nog steeds ons leven raakt.

Het programma dat we rond het jaarthema Waarheid hebben opgesteld, bestaat uit twee eendaagse bijeenkomsten en vier meerdaagsen. Tijdens die dagen zoeken en tasten we samen met jou naar de waarheid zoals Dominicus die predikte; door zo te kijken dat onthuld wordt wat werkelijk is. Ook in onszelf.

20 januari: Symposium: Is waarheid iets van het hart, van het verstand of van beide?

20-21 januari: Nacht van de waarheid 

6-8 maart: Waarheidsretraite 1: De waarheid verloochenen

15-18 mei: Waarheidsretraite 2. De ongemakkelijke waarheid

7 september: Symposium: De weg, de waarheid en het leven

9-11 oktober: Waarheidsretraite 3: God: een waarheid als een koe

11-13 december: Waarheidsretraite 4: Geboorte van de Waarheid in jou

Alle programma-onderdelen zijn afzonderlijk te volgen. Het is ook mogelijk om een passe partout te kopen waarmee alle programma-onderdelen te volgen zijn. Een passe partout kost €995,-.

bron: nieuwsbrief dominicanen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *