Paus Franciscus staat kerkelijke zegen voor homostellen toe 

 door Hendro Munsterman voor het Nederlands Dagblad   |

Homostellen kunnen voortaan in de Rooms-Katholieke Kerk een zegen ontvangen. Dat geldt ook voor heterostellen die niet voor de kerk kunnen of willen trouwen, bijvoorbeeld na echtscheiding. Dat staat in een document dat door paus Franciscus is ondertekend.

Het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer publiceerde maandag de officiële verklaring met de koerswijziging. In maart 2021 verbood dit departement het zegenen van homostellen nog uitdrukkelijk. ‘God kan de zonde niet zegenen’, heette het toen. Daarop kwam veel kritiek en ook paus Franciscus liet weten niet blij te zijn met de strekking van het document. Er werd toen informeel aangekondigd dat er een vervolg zou komen.

Het nu gepubliceerde, negen pagina’s tellende document is volgens kardinaal Victor Manuel Fernandez, het hoofd van het dicasterie, te danken aan de pastorale visie van paus Franciscus. De paus zet de kerk ertoe aan wat er in het verleden over zegeningen is gezegd te vernieuwen en verder te ontwikkelen, vindt de kardinaal.

Vanouds staat de Rooms-Katholieke Kerk op het standpunt dat ‘wat gezegend wordt in overeenstemming is met Gods wil, zoals uitgedrukt in de leer van de Kerk’. Homostellen en hertrouwde gescheidenen – voor zover zij zich niet van seks onthouden – waren daardoor van zegeningen uitgesloten.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Op de site Domradio.de lezen we:

Volgens de verklaring mogen katholieke geestelijken ongehuwde en homoseksuele paren zegenen. In de tekst getiteld “Fiducia supplicans” wordt benadrukt dat verwarring met een huwelijk moet worden uitgesloten. Ook mag een pasror de zegen niet uitspreken tijdens een kerkdienst.

Beperkingen op zegeningen

De verklaring van de religieuze autoriteit werd maandag in verschillende talen vrijgegeven in het Vaticaan. Het draagt ​​de handtekening van de prefect van de Dicasterie van het Geloof, kardinaal Victor Fernandez, en werd uitdrukkelijk goedgekeurd door paus Franciscus.

In de tekst benadrukt Fernandez dat de Kerk haar begrip van wat een zegen is in het licht van de pastorale idealen van paus Franciscus heeft verbreed en verrijkt. Met dit geëvolueerde begrip van zegen is het mogelijk om “paren in onregelmatige situaties en paren van hetzelfde geslacht te zegenen zonder hun status officieel te bekrachtigen of op enigerlei wijze de consistente leer van de Kerk over het huwelijk te veranderen.”

Tot voor kort onmogelijk

Nog in februari 2021 kondigde de religieuze autoriteit van het Vaticaan aan dat zegeningen voor homoseksuele paren niet mogelijk waren in de katholieke kerk. Volgens de huidige katholieke leer is het geen zonde om homoseksuele gevoelens te hebben. Intieme handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn echter “op zichzelf niet oké”. De uiting van seksualiteit is voorbehouden aan het huwelijk, dat alleen kan worden gesloten tussen een man en een vrouw.

Theoloog: De Bijbel veroordeelt homoseksualiteit niet

Volgens Ulrich Berges. professor in de exegese van het Oude Testament, verbiedt de Bijbel homoseksualiteit niet. Dit geldt ook voor Leviticus 18:22, zei Berges in een interview met DOMRADIO.DE. ‘De tekst Leviticus werd ongeveer 500 jaar vóór Christus geschreven. Het verwijst altijd naar anale geslachtsgemeenschap tussen mannen, hoewel anale geslachtsgemeenschap altijd een daad van vernedering is. “Dit is helemaal niet te vergelijken met een vrije levensrelatie die tussen dezelfde partners wordt gesloten of beloofd”, zegt Berges.

Lees ook de uitvoerige toelichting van Vatican News

lees een eerder besluit van de Belgische bisschoppen + een voorbeeld van mogelijke gebeden

lees de reactie van kardinaal Eijk op het besluit van de Belgische bisschoppen

beeld: / © DisobeyArt shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *