Afrikaanse bisschoppen wijzen Vaticaanse homozegen af.

‘In strijd met de wil van God’

 Het Vaticaan mag dan de zegeningen van homostellen toestaan, de Katholieke Kerk in Afrika begint er pertinent niet aan. Dat hebben de Afrikaanse bisschoppen aan Rome en hun gelovigen laten weten. ‘Onder geen beding.’

door Hendro Munsterman in het ND

‘Geen zegen voor homostellen in de kerken van Afrika’ is de titel van een document dat de samenwerkende Afrikaanse bisschoppenconferenties (SECAM) donderdag hebben gepubliceerd. 
De zegeningen zoals die door de Vaticaanse verklaring van 18 december mogelijk zijn gemaakt kunnen in Afrika niet gegeven worden ‘zonder een schandaal te veroorzaken’. Zij zijn daarom ‘voor de Afrikaanse context niet gepast’, stelt het document.  

Rome gaf groen licht voor de zegening van een homostellen op voorwaarde dat deze op geen enkele wijze mag lijken op de kerkelijke sluiting van een heteroseksueel huwelijk.  
‘Binnen Gods familie van de kerk in Afrika heeft deze verklaring een grote schok teweeggebracht, heeft zij verwarring en onrust in de hoofden van veel gelovigen, religieuzen en zelfs herders veroorzaakt, en tot hevige reacties geleid’, schrijft kardinaal Fridolin Ambongo. 
Deze aartsbisschop van Kinshasa (Democratische Republiek Congo) en voorzitter van de gezamenlijke bisschoppenconferenties, wijst erop dat zijn brief is goedgekeurd door paus Franciscus en kardinaal Victor Manuel Fernandez, het hoofd van het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer. 

instrinsiek slecht

Het Afrikaanse document is een samenvatting van de posities van de verschillende bisschoppenconferenties op het continent. Deze geven ‘er in het algemeen de voorkeur aan geen zegeningen aan homostellen aan te bieden’. Maar de tekst wijst er ook op dat elke bisschop in zijn eigen bisdom anders kan besluiten. Sommige landen kiezen ervoor de tijd te nemen om de kwestie verder te onderzoeken.

lees het volledige artikel in het ND

beeld: https://Fi.ytimg.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *