In Memoriam Peer Verhoeven

Ons bereikt het droevige bericht dat Peer Verhoeven is overleden.|
“De Roerom” is het blad waarvan deze site de erfgenaam is. De Roerom en Peer waren nauw met elkaar verbonden. In de 27 jaar dat hij hoofdredacteur was heeft hij een onuitwisbaar stempel op het blad gedrukt. De Roerom herdenkt hem in dankbaarheid met met groot respect voor zijn inspiratie en leeft mee met zijn dierbaren. Bovenstaande foto is genomen bij gelegenheid van de koninklijke onderscheiding die hij kreeg in 2016.

Op de website van de Open Kerk Helvoirt, de geloofsgemeenschap waarvan Peer jarenlang de grote inspirator was als dirigent en als aandrager van teksten, lezen we het volgende bericht:

Peer Verhoeven overleden

HELVOIRT – 31 december 2023. Op Tweede Kerstdag is Peer Verhoeven overleden, in de leeftijd van 90 jaar. Hij geniet grote bekendheid vanwege zijn bijdragen aan de vernieuwing van kerk en liturgie die vergelijkbaar is met die van Huub Oosterhuis.

Peer is geboren in 1933. Na zijn studies aan het kleinseminarie in Sint-Michielsgestel en het grootseminarie in Haaren is hij in 1958 tot priester gewijd. Als pastor in Reusel was hij sterk betrokken bij de rol van de kerk in de samenleving. Hij heeft daar het gemeenschapshuis ‘De Kei’ van de grond weten te tillen, dat nog altijd floreert. In de jaren zestig specialiseerde hij zich in de Bijbelwetenschappen aan de Nijmeegse universiteit. Hij leerde er veel van theologische vernieuwers als Schillebeeckx en Schoonenberg. Daarnaast raakte hij in de Nijmeegse Groenestraatkerk betrokken bij de vernieuwing van de liturgie. Hij fungeerde daar als dirigent van een jongeren – én een gemengd koor. Hij schreef ook zelf spirituele teksten en liturgische liederen. Bijzonder was zijn samenwerking met gerenommeerde musici als Louis van Dijk, Joop Stokkermans en Floris van der Putt.
Na zijn doctoraalexamen in 1968 werkte Peer als stafmedewerker voor liturgie en kerkmuziek aan het Diocesaan Pastoraal Centrum van het bisdom Den Bosch. Hij publiceerde vijftien boeken met meditatieve teksten, gebeden en liederen. In de jaren zeventig en tachtig was hij docent catechese en catechetiek aan de Tilburgse Pedagogische Academie. Van 1990 tot 2021 was hij de inspirator en drijvende kracht achter Open Kerk Helvoirt, een vernieuwingsbeweging binnen de katholieke kerk. In 2016 ontving hij bij de viering van het dertigjarig bestaan van De Roerom, een koninklijke onderscheiding, onder meer voor zijn inzet voor dit blad. Maar liefst 27 jaar was hij actief als hoofdredacteur van dit tijdschrift, dat gericht was op zingeving en ethiek in kerk en samenleving.

Afscheid
Het afscheid vindt plaats in besloten kring, vandaag 2 januari om 10.45 uur, en is te volgen via de livestream: https:/www.eventtube.nl/peerverhoeven/
Via www.openkerkhelvoirt.nl kunt u met het tekstboekje het afscheid helemaal volgen.

Correspondentieadres:

Familie Verhoeven
Julianastraat 7
5268 AH Helvoirt

Lees de brochure bij Geborgen en Gedragen over het gedachtegoed van Peer
Lees het afscheidsinterview dat De Roerom publiceerde toen Peer afscheid nam als hoofdredacteur

beeld: deroerom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *