Jongeren missen basiskennis van de bijbel

Daarom komt er een vernieuwde Jongerenbijbel

 Er komt een volledig vernieuwde Jongerenbijbel, voor jongeren van katholiek tot evangelisch. ‘Basiskennis over de Bijbel is afgenomen. Tieners weten soms niet of bepaald boek in het Oude of Nieuwe Testament staat.’

door Bas Meeuse in het Nederlands Dagblad

‘De oude Jongerenbijbel is sterk verouderd’, stelt Stefan van Dijk, manager ontwikkelen en uitgeven bij het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). ‘Die komt uit 2006, nog voor de tijd van de smartphone en sociale media. Jongeren zijn nu echt met andere dingen bezig dan toen. Nadat de NBV-21 was uitgekomen, kregen we dan ook al snel de vraag wanneer we een nieuwe Jongerenbijbel zouden uitgeven.’

‘Daarnaast weten tieners weten soms niet of een bepaald boek in het Oude of Nieuwe Testament staat’, vult Van Dijk aan. ‘Of wie Elia was. Dat merk ik in het tienerwerk wat ik zelf doe in mijn kerk in Haarlem, maar blijkt ook uit ons onderzoek naar bijbelgebruik. We zien dat de afgelopen tien jaar de verlegenheid met de Bijbel gegroeid is. Basiskennis is afgenomen. Jongeren, maar ook ouderen vinden het moeilijk om een weg in dat dikke boek te vinden. Daar willen we mee helpen.’

Wat is er anders of vernieuwd aan de Jongerenbijbel?

‘Bijna niets is hetzelfde. Het enige dat we hebben overgenomen zijn kleine blokjes met achtergrondinformatie in de lopende tekst. Verder zijn alle themapagina’s opnieuw geschreven. Daarvoor hebben we via verschillende jongerenorganisaties jongeren bevraagd over de onderwerpen waar zij zich mee bezighouden. Zo zijn er pagina’s over relaties, duurzaamheid, racisme, zelfbeeld en sociale media.

Daarnaast hebben we leesroutes ontwikkeld, net als we met de Samenleesbijbel voor kinderen hebben gedaan. Eén route volgt de rode lijn in de Bijbel met alle basisverhalen, de andere routes zijn op basis van verschillende thema’s. Denk aan ‘hoe moet ik bidden?’ of ‘waar vind ik rust?’.’

Lees het volledige artikel in het ND

beeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *