Anglicaanse kerkleiders ontmoeten elkaar en de paus in Rome

door Wim Houtman in het ND

 Anglicaanse kerkleiders van over de hele wereld hadden voor hun tweejaarlijkse ‘familiefeestje’ een bijzondere locatie gekozen: Rome. Ze hadden een hartelijk gesprek met de paus. En ze misten hun broeders die er niet waren, vanwege de jarenlange ‘familieruzie’ over homoseksualiteit.

Rome, dat is de plek waar het allemaal begon. Daar liggen de wortels van de Anglicaanse Kerk. In het jaar 597 stuurde paus Gregorius een monnik op zendingsreis naar Engeland. Op zijn prediking bekeerde koning Aethelberht van Kent zich tot het christendom; hij was al getrouwd met een christelijke vrouw, een prinses uit Parijs. En de missionaris-monnik Augustinus werd de eerste aartsbisschop van Canterbury. Ruim negenhonderd jaar later, op de vloedgolven van de Reformatie, kwam het tot een breuk tussen Rome en de Engelsen, waaruit de Anglicaanse Kerk ontstond.

Die verspreidde zich via het Britse koloniale rijk over grote delen van de wereld. En deze week kwam de cirkel weer rond: leiders van al die Anglicaanse Kerken kwamen bijeen in Rome. Een ‘pelgrimsreis’, noemden ze hun bijeenkomst……

Niet dat ze er allemaal waren. De anglicaanse kerkfamilie ligt al jaren overhoop vanwege onenigheid over de acceptatie van homorelaties. Vooral de lidkerken in Afrika moeten daar niets van hebben……. ‘We houden niet minder van ze en we verlangen ernaar om ze gauw weer te zien en hun stem en hun gedachten te horen’, zei Welby bij de afsluiting van de bijeenkomst in Rome.

graf van Paulus

Woensdag gingen de 33 anglicaanse kerkleiders op audiëntie bij de paus. Die praatte een uur met hen. Franciscus memoreerde dat hij en aartsbisschop Welby even lang in hun ambt staan, sinds 2013. ‘We hebben elkaar sindsdien vaak ontmoet, samen gebeden en samen getuigd van ons geloof in de Heer.’

De paus wees erop dat onenigheid in de kerk niets nieuws is. Het bijbelboek Handelingen vertelt er al over. ‘Dus ook deze vroegste christenen, die de Heer nog hadden gekend en Hem hadden ontmoet als de Opgestane – waren verdeeld in hun begrip van het geloof.’…..

Lees het volledige artikel in het ND

beeld: paus ontmoet 33 Anglicaanse bisschoppen, Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *