Hoe maak je katholieke jongeren warm voor Europese verkiezingen?

‘Europese thema’s vinden ze interessant’ |

INTERVIEW door Herman Munsterman in het ND |

Lucas Brinkhuis is lid van de jongerenraad van de bisschoppen in de Europese Unie. ‘Iedereen is tegen populisme, maar wat dan een populistische partij nu precies, daar verschillen de meningen wel weer over.’

Wat is dit voor jongerenraad?
‘De Commissie van Bisschoppen van de Europese Unie (Comece) maakt zich in Brussel hard voor de belangen van de Rooms-Katholieke Kerk binnen de EU. Alle bisschoppenconferenties binnen de 27 landen van de EU hebben een lid in de Comece en deze heeft twee jaar geleden onze jongerenraad als adviesorgaan opgericht.’ 

Waar houdt de jongerenraad zich mee bezig?
‘Dit jaar hebben we ons bijvoorbeeld verdiept in het onderwerp digitalisering. Dit heeft zowel positieve als negatieve aspecten voor jongeren en we hebben daarover een advies geschreven dat de bisschoppen kunnen gebruiken in hun contacten met de EU.’

‘Van nature staat de Europese politiek al iets verder van mensen af omdat het vaak gaat over langetermijn-processen. En het wordt ook niet altijd even concreet omdat de lijnen die in Brussel worden uitgezet in de verschillende landen tot concrete wetten moeten worden omgezet. 

Daarnaast is er in de media veel te weinig aandacht voor de EU. Tenslotte zit de Europese Unie ingewikkeld in elkaar………..-.’

‘Uiteindelijk gaat het over de vraag hoe je vanuit de katholieke waarden over politiek kunt nadenken.’

Waarom proberen jullie jongeren dan toch te interesseren?

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: beeld Femke Teussink / provincie Overijssel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *