Paus roept op tot vernieuwing van het pastoorsambt

‘Nog verborgen schatten aan het licht laten komen’

ACHTERGROND door Hendro Munsterman in het ND

 Op uitnodiging van het Vaticaan spraken 250 pastoors uit 99 landen drie dagen lang over hun ervaringen en uitdagingen. Namens Nederland nam de Limburgse priester Harry Quaedvlieg deel. ‘De paus heeft de wijsheid van een pastoor.’

De drie jaar durende kerkvernieuwingssynode die paus Franciscus in oktober 2021 lanceerde, had tot nu toe weinig oor voor lokale geestelijken. Het Vaticaan nam de kritiek daarop ter harte en nodigde 250 pastoors van over de hele wereld uit om in de buurt van Rome met elkaar in gesprek te gaan. Centraal in de hele discussie staat de vraag hoe geestelijken en leken binnen de Rooms-Katholieke Kerk meer dan voorheen samen verantwoordelijkheid kunnen dragen. 

Namens Nederland nam de Limburgse geestelijke Harry Quaedvlieg deel, al is hij zelf al sinds drie jaar geen pastoor meer. In mei 2021 werd hij benoemd tot vicaris-generaal – de rechterhand van de bisschop – van het bisdom Roermond.

lees het volledige artikel in het ND

lees de pauselijke brief

beeld: paus ontmoet de parochiepriesters, Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *