‘Taizé is niet zomaar een schoolreisje’

Waarom deze kloostergemeenschap zo populair is onder jongeren.

Jaarlijks komen zo’n 50.000 jongeren van over de hele wereld naar de kloostergemeenschap. Ook Nederlandse jongeren reizen graag honderden kilometers om een week tot rust te komen.  Drie keer per dag bidden en eenvoudig leven, dat is de realiteit in Taizé. Opvallend veel jongeren gaan naar de kloostergemeenschap. Wat trekt hen zo aan? ‘Het effect van dat sobere is alleen al enorm.’

door Femke Woertink in het ND

Jongeren die nog nooit in de kerk zijn geweest, maar wel urenlang in de kerk blijven zitten. Dat zien broeders gebeuren in Taizé, een oecumenische gemeenschap midden in Frankrijk, waar rust en regelmaat centraal staan. 
Waar er vroeger nog grote groepen vanuit kerken naar de gemeenschap afreisden, ziet de Nederlandse broeder Sebastiaan (63) dat er de laatste jaren steeds meer kleine groepen vanuit scholen en christelijke studentenverenigingen, vanuit het hele land, afreizen naar Taizé. Op dit moment is hij in Nederland om daar verder over te praten met scholen en christelijke studentenverenigingen. 

In het klooster geldt een strak ritme, waarin de drie dagelijkse gebeden een verplicht onderdeel zijn. Toch zijn niet alle jongeren kerkelijk, vertelt broeder Sebastiaan. Dat ziet hij vooral bij de groepen die vanuit middelbare scholen komen. ‘Ondanks dat het een christelijke gemeenschap is voelen zij zich toch op hun gemak. Het is interessant om te zien wat er met die groep jongeren gebeurt.’

stilte en rust

Hoe dat komt? Daar kan broeder Sebastiaan de vinger niet goed opleggen. ‘……

Lees het gehele artikel op ND

beeld: taizé.fr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *