De rol van vrouwen aan de orde bij de paus en zijn adviseurs

Drie vrouwen gaven een inleiding

Voor de vierde keer op rij besprak paus Franciscus de rol van vrouwen in de kerk met zijn adviseurs. Net als in december, februari en april spraken ook drie vrouwen tijdens de bijeenkomst van de Raad van Kardinalen.(K9)

Dat maakte het Vaticaan dinsdagavond bekend.

Een reflectie niet ‘over vrouwen’ maar ‘met’ vrouwen over hun rol in de Kerk kwam aan de orde in de bijeenkomst van de Raad van Kardinalen, vooral op maandag. Presentaties werden gegeven door een religieuze, zuster Pocher, en twee universiteitsprofessoren, Valentina Rotondi, professor aan de Universiteit en onderzoeker aan het Nuffield College, van de Universiteit van Oxford en Donata Horak, hoogleraar kerkelijk recht aan de Pauselijke Angelicum Universiteit.

De gastsprekers

In haar toespraak, zo luidt de nota van het Vaticaan, benadrukte professor Rotondi ‘een visie op de economie als zorg en goed bestuur in samenhang met de verschillende generaties’. Donata Horak stelde aan de orde: rechtvaardigheid en barmhartigheid’ , consultatieve macht en deliberatieve macht, hiërarchisch principe en ecclesiologie van gemeenschap, democratisering en monarchaal model, dat alles in de context van een reflectie op het kerkelijk recht.

Inbreng van kardinalen

Twee van de aanwezige kardinalen deelden aan het einde van de K9-bijeenkomst ideeën met de media.
De kardinaal-aartsbisschop van Kinshasa, Fridolin Ambongo Besungu, merkte op dat het de vierde keer was dat de rol van vrouwen in de Kerk aan de orde kwam in dit gremium. “In de kerken zijn meer dan de helft van de deelnemers aan de vieringen vrouwen”, maar als we kijken naar de verantwoordelijkheden die zij dragen, “zijn dat er maar weinig”, merkte hij op. Na al deze bijeenkomsten zei hij “dat het ons duidelijk is geworden dat deze verantwoordelijkheden moeten groeien, niet in ‘militante’ zin, maar omdat, zoals de paus zegt, ‘de Kerk een vrouw is’ en er is een ‘moederschap’ dat gewaardeerd moet worden in de kerkelijke gemeenschap.”

Kardinaal Gracias: vrouwelijk leiderschap in de Kerk

Kardinaal Oswald Gracias, aartsbisschop van Bombay, was het eens over het belang van een rol die moet worden vergroot. “Ik kom uit India en in sommige gebieden zijn vrouwen ‘tweederangs’, en om deze reden werkt de Kerk” om hen “de juiste positie in het gezin, in de samenleving, in de politiek” te geven. In de Kerk, in het kerkelijk recht zelf, “zijn er vele mogelijkheden” voor een vrouwelijk leiderschapsprofiel in de Kerk, en mijn ervaring heeft mij “vaak” laten zien dat vrouwen in staat waren kwesties aan te pakken met “een standpunt dat mannen niet hadden”. Er wordt over nagedacht en ik heb grote hoop dat dit zal worden ontwikkeld.”

Kinderbescherming en wereldcrises

Op dinsdag, de tweede en laatste dag van het werk van de K9 kwam aan de orde een rapport van kardinaal O’Malley over “de perspectieven die zijn geopend door het werk van de Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen op het gebied van bescherming”.
Kardinaal Gracias concentreerde zich op “de activiteit en werkwijze van de bisschoppenconferenties op dit gebied”.
Ten slotte concentreerden de gesprekken zich op “situaties in verschillende delen van de wereld waar de kardinalen van de Raad vandaan komen, met speciale aandacht voor actuele conflicten”.
De volgende K9-bijeenkomst staat gepland voor december 2024.

Bron en beeld: Vatican News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *