Christendom en slavernij

Tentoonstelling

Bezoek deze zomer Christendom en slavernij. Een Nederlands verhaal. Deze tentoonstelling is relevant voor iedereen.

Aan de hand van historische bronnen, persoonlijke reflecties, onderbelichte perspectieven en hedendaagse kunst krijg je inzicht in de vaak onbesproken relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden. Het christendom had een cruciale invloed op het denken over slavernij. Zowel de voor- als tegenargumenten werden uit de Bijbel gehaald.

Deze geschiedenissen werken door tot op de dag van vandaag. Ze hebben de identiteit van Nederland mede gevormd. Nooit eerder is er op deze schaal een zo’n veelomvattende tentoonstelling over dit onderwerp georganiseerd. Een must-see deze zomer.

Christendom, koopman en staat

Christendom en slavernij werpt nieuw licht op een complexe en beladen geschiedenis. De tentoonstelling bestrijkt alle gebieden waar Nederland in het koloniale verleden actief was. Het omspant de periode van 1596 – het moment waarop voor het eerst een schip met slaafgemaakten aanmeerde in Middelburg – tot nu.

Nederlanders raakten letterlijk met de Bijbel in de hand betrokken bij slavernij. Op de schepen voeren koopmannen en predikanten samen uit om de dubbele boodschap van commercie en christendom te verspreiden. Dominees overzee kregen vaak een aantal tot slaafgemaakten ter beschikking, en kerken profiteerden van de welvaart die met slavernij werd verdiend.

Bekijk de site van het catharijneconvent

beeld: https://www.catharijneconvent.nl/media/images/Natasja_Kensmil_Still_Life_of_Moor-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *