Nederlanders trots op hun kerk

Maar een op de vijf kerkgangers vindt de kerk saai.

nieuws

 Vindt u de kerk meer saai of levendig? Meer rationeel of meer emotioneel? Tearfund onderzocht hoe Nederlandse kerkgangers naar hun eigen kerk kijken. Hoe vaker mensen naar de kerk gaan, hoe trotser ze op hun kerk zijn.

Mensen die aan het onderzoek meewerkten konden een cijfer geven aan hoe trots ze op hun kerk zijn, waarbij een 1 ‘helemaal niet trots’ betekent, en een 10 ‘heel erg trots’. Gemiddeld geven kerkgangers een 7,3 aan hun kerk. Bijna 80 procent geeft een voldoende……

Mensen uit een Evangelie- of Pinkstergemeenten zijn het meest trots op hun kerk (8,1), terwijl mensen uit (Oosters)-Orthodoxe Kerken (6,7), de Protestantse Kerk (7,2) of de Rooms-Katholieke Kerk (7,1) het minst trots zijn. Hoe vaker mensen naar de kerk gaan, hoe hoger het cijfer dat ze geven.

Vooral veertigers vinden dat hun kerk voornamelijk emotioneel is en minder rationeel.

Een op de vijf kerkgangers vindt de kerk meer saai dan levendig. Rooms-katholieken vinden hun kerk het saaist, terwijl mensen uit een Evangelische of Pinkstergemeente hun kerk het meest levendig vinden.

Een andere tegenstelling waaruit respondenten konden kiezen, was die tussen rationeel of emotioneel. Meer dan een kwart van de jongvolwassenen geeft aan dat hun kerk voornamelijk rationeel is, terwijl veertigers relatief het meest vinden dat hun kerk voornamelijk emotioneel is.

Volgens Janita Visser, een van de onderzoekers, laat het onderzoek zien dat de Nederlandse kerkganger zelf vindt dat de kerk relevant is voor haar omgeving, ook al neemt de kerkgang af.

(Samenvatting redactie deroerom)

Lees het volledige artikel in het ND

beeld: wyd https://jongkatholiekamersfoort.nlWYD-Crowd.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *