Nu zaait zelfs een Nederlandse dominee op de kansel wantrouwen in de journalistiek

opinie

 De dominee spreekt ook al van ‘vervolging door de media’. In zijn gebed op een Nederlandse kansel, beschrijft Felix de Fijter. De tactiek van Donald Trump dringt ver door.

door Felix de Fijter • hoofdredacteur De Nieuwe Koers

Jaren geleden maakte ik mee hoe een bejaarde maar nog krasse kerkganger, tijdens een preek, midden in een volle kerk opstond, een hap lucht nam, en de dominee luidkeels toeriep: ‘Hébt u daar de kanttekeningen van de Statenvertaling op nagekeken!?’
Het was wat kolderiek, natuurlijk. Not done. De predikant gaf – ietwat verbouwereerd – nochtans netjes antwoord: jazeker! En daarmee was de kous af. 

Enkele weken geleden wenste ik dat ik met eenzelfde vrijmoedigheid geboren was als die kerkganger destijds tentoonspreidde. Maar ik kwam niet verder dan een fluistering. ‘Pardon!?’ Ik denk niet dat iemand het heeft gehoord.
Het was bij een Gereformeerde Bondsdienst, ergens in het midden van het land. De kerk zat bijna vol. Jong publiek; behoorlijk wat aanwas uit de Gereformeerde Gemeenten, naar het schijnt. Goeie zangers, bij een flink orgel. En allemaal kinderen die verschrikkelijk goed kunnen stilzitten. 

De dienstdoende voorganger kwam van elders. Hij serveerde klassiek-gereformeerde prediking, had zijn liturgie gebouwd op een paar oude en nieuwe psalmen en een gezang uit de bundel Weerklank. 

Maar toen kwam het slotgebed, waarin hij bad voor de vervolgde kerk, de broeders en zusters die verdrukt worden omwille van het geloof. ‘Maar’, vervolgde hij, ‘we moeten tegelijkertijd niet doen alsof er in Nederland niets aan de hand is. Want wij hebben volop te maken met de media die ons vervolgen.’

papegaai

Ineens werd deze voorganger, misschien zonder het te weten, een papegaai van Donald Trump, Victor Orbán en Recep Tayip Erdoğan. Onophoudelijk hebben zij de media en de journalistiek voor vijand van het volk uitgemaakt. ….

Godzijdank kun je in Nederland gewoon een krant nemen, je op een tijdschrift abonneren, het nieuws volgen, je laten informeren. Laten we dat nooit voor lief nemen. 

lees het volledige artikel

beeld: historiek.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *