Onder druk Turkiye trekt patriarchaat handtekening vredestop Oekraïne in

De hoop op vrede houdt verband met de Oekraïense top in Zwitserland. Maar de slotverklaring werd niet door iedereen ondertekend. Onder druk van de Turkse regering heeft de orthodoxe patriarch van Constantinopel de steun voor de slotverklaring van de vredestop in Oekraïne in Zwitserland ingetrokken.

Zoals het portaal ‘Orthodox Times’ woensdagavond meldde, had Turkije sterk geprotesteert heeft tegen de ondertekening door Bartholomew I. De lijst met ondertekenende staten is woensdag bijgewerkt op de website van het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken legde volgens de Orthodox Times uit dat de handtekening van het ‘Griekse Patriarchaat’ (zoals Turkije het Oecumenisch Patriarchaat noemt, noot) aanvankelijk niet aanwezig was. De handtekening van het patriarchaat, dat als waarnemer aan de conferentie deelnam, werd een paar dagen na afloop van de bijeenkomst opgenomen in de gezamenlijke verklaring van de top.

“Na tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken waren de Zwitserse en Oekraïense autoriteiten gedwongen een herziene lijst uit te geven zonder de handtekening van het patriarchaat”, vervolgde de Turkse woordvoerder.

Het patriarchaat is geen diplomatieke actor

Waarnemers zien als achtergrond dat Turkije afwijst dat het in Istanbul gevestigde oecumenisch patriarchaat zou worden gezien als een staat. of als diplomatieke speler op het internationale toneel. Patriarch Bartholomeus I is erehoofd van de Wereldorthodoxie.

In totaal weigerden na de conferentie in het Zwitserse Bürgenstock op 15 en 16 juni meer dan een dozijn van de honderd deelnemende staten en internationale organisaties de verklaring van de top te steunen. Deze omvatten India, Brazilië, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika. Volgens de Zwitserse regering hebben 83 delegaties het gezamenlijke communiqué ondertekend, waaronder Servië, dat traditioneel goede betrekkingen onderhoudt met Rusland, evenals Ghana en Argentinië. De Heilige Stoel, die als waarnemer deelnam, ondertekende de verklaring niet.

De nadruk van de verklaring lag op de veiligheid van Oekraïense kerncentrales, de bescherming van koopvaardijschepen en civiele havens tegen aanvallen, evenals de uitwisseling van alle krijgsgevangenen en de terugkeer van alle Oekraïense kinderen die door Rusland zijn ontvoerd.

Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel

Het Oecumenisch Patriarchaat in Istanbul is het spirituele centrum van het orthodoxe christendom en vertegenwoordigt ongeveer 220 tot 300 miljoen christenen over de hele wereld. Volgens de overlevering stichtte de apostel Andreas de bisschopszetel van Byzantium, het huidige Istanbul. De residentie van het patriarchaat wordt kortweg Phanar (Fener) genoemd, naar de wijk waarin het zich bevindt.

bron: /orthodox times/domradio.de

beeld: https://orthodoxtimes.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *