Paus bezoekt de Salesiaanse Universiteit

En wat er nog meer gebeurde… goed dat er journalisten zijn

Vatican Nieuw publiceerde het volgende bericht over dit bezoek:
Franciscus bezocht dinsdagmiddag het priestercollege in de Romeinse wijk Montesacro om met ongeveer 160 priesters te spreken. Het waren priesters die tussen 11 en 39 jaar geleden werden gewijd. Het is de derde en laatste ontmoeting met de geestelijkheid van zijn bisdom om pastorale kwesties achter gesloten deuren te bespreken. Hij zei tegen journalisten buiten: “Op de G7-top zullen we praten over vrede en kunstmatige intelligentie.”

29/05/2024Paus ontmoet priesters die minder dan tien jaar geleden zijn gewijd24/06/2023Paus: Priesters hebben begeleiding nodig en geen dubbelhartigheid

Met een gitaarlied gewijd aan Don Bosco, gezongen door vrouwelijke religieuzen en priesters, werd de paus dinsdagmiddag om 16.00 uur verwelkomd bij zijn aankomst op de Salesiaanse Pauselijke Universiteit in de wijk Montesacro in Rome. In de aula van de Pauselijke Universiteit, waar de faculteiten theologie, onderwijs, filosofie, literatuur en wetenschappen van sociale communicatie zijn gehuisvest, ontmoette Franciscus de priesters van de groep geestelijken van het bisdom Rome (gewijd van 11 tot 39 jaar geleden) voor een discussie achter gesloten deuren, die vooral over pastorale kwesties ging. Dit was de derde en laatste bijeenkomst van de paus met zijn priesters, na de ontmoeting met oudere priesters die 40 of meer jaar geleden werden gewijd en de ontmoeting met jongere priesters die minder dan 10 jaar geleden zijn gewijd.De komst van de paus

“Pijlers” van het bisdom Rome

Ongeveer 160 priesters, waaronder pastoors, aalmoezeniers en hoofden van curiebureaus, werden door de paus ontvangen en uitgenodigd om vrijuit hun vragen te stellen. Zij zijn de “pilaren” van het bisdom met hun taken op het gebied van liefdadigheid, maar ook op scholen, gevangenissen en ziekenhuizen. Zo werden ze gedefinieerd door bisschop Michele Di Tolve, afgevaardigde van het bisdom Rome voor de zorg voor het diaconaat, de geestelijkheid en het religieuze leven, die de bijeenkomst aan de paus presenteerde na een gebed en het voorlezen van het evangelie van die dag.

Franciscus in dialoog met priesters

Groeten aan de academische gemeenschap

De paus arriveerde in het salesiaanse auditorium nadat hij ongeveer vijftien minuten had besteed aan het begroeten van leden van de academische gemeenschap buiten: professoren (waaronder een 96-jarige priester), studenten, personeel. Voor de universiteitspoorten vormden de bewoners van de wijk een kring om de paus te ontvangen. Hij stopte de auto om iedereen te begroeten. “Ik dacht dat het een grap was… Het is de echte paus”, schreeuwde een meisje.
Eén voor één schudde Francis vanuit de auto de hand van de studenten die al ongeveer een uur op de oprit stonden. Hij begroette pater Cesare, die met een stok op een stoel zat, maakte grapjes met een groep Argentijnen en ging op de foto met enkele religieuze vrouwen. Sommigen kwamen zelf naar voren, zoals zuster Franca, die de paus de hand schudde en hem bedankte voor de antwoorden op zijn brieven van de afgelopen jaren. Er werden ook enkele ironische opmerkingen met haar gemaakt: “Hoe oud ben je?” vroeg Franciscus. “Meer dan 80 jaar oud…” “Ik ben ook ouder dan 80… Maar eerder 80 of 90?” Het collectieve gelach veranderde in stilte toen de paus een jonge vrouw met een handicap in een rolstoel genaamd Gloria zegende: “Ze is heel goed!” . Een dame die haar vergezelde riep uit: “Heilige Vader, hoe mooi is uw glimlach!” De paus gaf iedereen een rozenkrans.

De dialoog met de priesters

Van hieruit betrad hij onder applaus om 16.20 uur het podium van de conferentiezaal om de dialoog te beginnen met de priesters van het bisdom Rome, in deze moeilijke tijden, gekenmerkt door de gevolgen van de pandemie, de toenemende armoede, oorlog en crisis. migratie en de jeugdcrises zijn ook een ‘missiegebied’ geworden.

bron en beeld: Vatican News

Tot zover de berichtgeving van Vatican News, maar beluister in een item uit het NOS Radiojournaal van 12 juni door Andrea Vreede, over wat er verder gebeurde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *