Paus Franciscus houdt homoseksuele priesters in de kast.

En bereikt daarmee wat hij juist niet wil

ANALYSE door Hendro Munsterman in het ND

 ‘Volg je roeping’, schreef paus Franciscus vorige week aan een 22-jarige Italiaan, die wegens zijn homoseksualiteit geweigerd was aan het priesterseminarie. Enkele dagen tevoren had de paus de Italiaanse bisschoppen juist opgeroepen homo’s te weigeren. Hoe valt dat te rijmen?

‘Is het raar dat ik een beetje in de war raak van de Heilige Vader?’, schreef een bevriende theoloog. ‘Kun je dit uitleggen? Nu begrijp ik er niets meer van’, appte een collega van deze krant. De uitspraken die paus Franciscus vorige week deed, deden om twee redenen de nodige wenkbrauwen fronsen.  

Allereerst vanwege het denigrerende, kwetsende en stigmatiserende taalgebruik. Over vrouwen die ‘kletsen’ en over de ‘flikkerbendes’ in priesteropleidingen. Franciscus gebruikt achter gesloten gewaande deuren soms straattaal, cafétaal. Dat doet hij waarschijnlijk bewust en altijd op momenten dat hij het zat is en hij indruk wil maken op zijn toehoorders. 

Of dat slim is, daarover verschillen de meningen. Of de 87-jarige Argentijn beseft hoe seksistisch en kwetsend zijn opmerkingen voor vrouwen en homo’s zijn, weten we ook niet. 

vaatjes

Maar de tweede reden van de verbazing betreft het feit dat de paus zichzelf overduidelijk tegensprak. ‘Volg je roeping’, schreef hij aan de 22-jarige homoseksueel die priester wil worden. Waar deze dan de priesteropleiding moet gaan volgen, is de vraag, want tegen Italiaanse bisschoppen had de paus juist gezegd dat ze de deuren van hun seminaries voor homo’s dicht moesten houden.

Het is niet voor het eerst dat Franciscus uit verschillende, elkaar tegensprekende vaatjes tapt. Zo zei hij onlangs ook dat hij tegen de wijding van vrouwen tot diakens is, maar tegen vrouwelijke theologen met wie hij beraad houdt, zei hij het tegenovergestelde. 

De aansporing van Paulus ‘Laat uw ja ja zijn en uw nee nee’ is aan de in het pauselijk wit geklede jezuïet niet altijd besteed.

Lees de volledige tekst op het ND

bron: Nederlands Dagblad

beeld: vecteezy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *