Recht op godsdienstvrijheid geldt ook voor moslims

Paus Franciscus: “respectvolle dialoog is een plicht”.

Paus Franciscus verdedigde de vrijheid van geweten en religie in een toespraak tot moslims. Iedereen moet in volledige vrijheid zijn religieuze beslissingen kunnen nemen, zei hij woensdag tegen een groep moslims in het Vaticaan. Bovendien moet elke gelovige zich vrij voelen om zijn of haar eigen religie aan andere mensen voor te stellen, zonder hen dit op te dringen, benadrukte de paus.

Hij verzette zich uitdrukkelijk tegen elke poging om gelovigen uit andere religies af te pakken, hetzij onder druk en bedreiging, hetzij met financiële of professionele gunsten. Bovendien mogen huwelijken tussen mensen van verschillende religies geen gelegenheid zijn om de echtgenote te dwingen zich tot hun eigen religie te bekeren, benadrukte Franciscus.
Vooral in de wereld van vandaag is het getuigenis van de broederschap van christenen, joden en moslims, die allemaal “de Ene God vereren en Abraham, zij het op verschillende manieren, vader in het geloof noemen”, bijzonder waardevol en onmisbaar. In het bijzonder is een oprechte en respectvolle dialoog tussen christenen en moslims een plicht voor ons die de wil van God willen gehoorzamen. Het is belangrijk om elkaar lief te hebben, elkaar te helpen en met nederigheid en geduld tot overeenstemming te komen wanneer zich moeilijkheden of misverstanden voordoen. Deze dialoog vereist een daadwerkelijke erkenning van de waardigheid en rechten van ieder mens”, benadrukte de paus.

Hij moedigde zijn moslimgasten uit Bologna aan om goede betrekkingen te onderhouden met de katholieke kerk, de bisschop, de geestelijkheid en de gelovigen in hun gebied, ‘in wederzijds respect en vriendschap. “Juist nu is er behoefte aan gelovigen die zich inzetten voor het opbouwen en behouden van sociale vrede en wereldvrede”.

Bologna, Italië: Uitzicht op de koepel van de middeleeuwse kathedraal Heiligdom van Santa Maria della Vita / © Yasonya (shutterstock)
Bologna, Italië: Uitzicht op de koepel van de middeleeuwse kathedraal Heiligdom van Santa Maria della Vita / © Yasonya ( shutterstock )

Bologna wordt beschouwd als een van de bolwerken van de islam in Italië. In 2017 werden daar en in de hele regio Emilia Romagna al ongeveer 120 islamitische gebedshuizen geteld. Sinds 2018 is er in de van oudsher linkse universiteitsstad een geschil over de mogelijke bouw van een grote moskee die veel kleine moskeeën in de achtertuin zou vervangen. Onder meer de partij Lega Nord (tegenwoordig: Lega) demonstreerde ertegen. Van de Italiaanse metropolen heeft alleen de hoofdstad Rome een grote centrale moskee; deze werd gebouwd in 1995.

bron: Domradio/Vatican News

beeld: paus met Imam Bologna, Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *