Religies ondertekenen verklaring over AI en ethiek

Vertegenwoordigers van verschillende wereldreligies willen zich binnenkort aansluiten bij het vrijwillige programma voor kunstmatige intelligentie dat door het Vaticaan is gelanceerd. Een conferentie over de zogenaamde “Rome Call” zal plaatsvinden in Hiroshima, Japan, op 9 en 10 juli, zoals de Pauselijke Academie voor het Leven dinsdag heeft aangekondigd.

Het evenement heeft de titel ‘Ethics of AI for Peace: World Religions Commit to the Rome Call’.
Hiroshima werd gekozen als conferentielocatie omdat de stad “als geen ander getuige is van de gevolgen van destructieve technologie en de voortdurende zoektocht naar vrede”, aldus de verklaring.
Naast de Pauselijke Academie voor het Leven zijn de organisatoren de organisatie Religions for Peace Japan, het Abu Dhabi Forum for Peace van de Verenigde Arabische Emiraten en de Commissie voor Interreligieuze Betrekkingen van het Grootrabbinaat van Israël.

De “Rome Call for AI Ethics” heeft tot doel de vorm aan te nemen van een vrijwillige verbintenis om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie ethische principes volgt, zodat deze het welzijn van de mensheid dient. Het document werd op 28 februari 2020 in Rome ondertekend door de Pauselijke Academie voor het Leven, Microsoft, IBM, de FAO en de Italiaanse regering en roept op tot ‘algorethiek’ naar analogie met het ‘algoritme’.

Expert: Pope heeft zich geconcentreerd op de ethische dimensie van AI

Sprekers in Hiroshima zijn onder meer aartsbisschop Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, Sjeik Abdallah Bin Bayyah, voorzitter van het Abu Dhabi Forum voor Vrede en voorzitter van de Fatwa-raad van de Verenigde Arabische Emiraten, en rabbijn Eliezer Simha Weisz, lid van de Commissie voor de Vrede. Interreligieuze betrekkingen van het Grootrabbinaat van Israël. Ook zullen Lisa Schirch, hoogleraar vredesstudies aan de Amerikaanse Universiteit van Notre Dame, en Franciscan Paolo Benanti, hoogleraar technologie-ethiek aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit en pauselijk adviseur op het gebied van AI spreken. Hij wil een ‘Hiroshima Addendum on Generative AI’ presenteren, dat een integraal onderdeel zal worden van de ‘Rome Call for AI Ethics’.

De tweede dag van het evenement, 10 juli, staat in het teken van de ondertekening van de Rome Call door de leiders van de wereldreligies. Eerst horen de deelnemers de bijdrage van een overlevende van de atoombom. Na een herdenkingsuur in het Vredespark van Hiroshima wordt de Rome Call ondertekend.

Paus Franciscus was onlangs de eerste kerkleider die een G7-top bijwoonde. Hij sprak met de staatshoofden en regeringsleiders van de rijkste landen ter wereld over de uitdagingen van kunstmatige intelligentie en waarschuwde voor het onbeperkte gebruik ervan, vooral in oorlogen.

Lees ook wat de Raad van Europa over AI zegt

bron: Vatican Media

beeld: yourtechstory.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *