Tips voor een goede communicatie met mensen die getroffen zijn door dementie

Mensen met dementie lijken volledig in hun eigen wereld te leven. Niettemin kunnen familieleden en andere mensen om hen heen een basis voor discussie vinden als ze een paar punten overwegen: 

  • Niet doen: Wanneer u in contact komt met mensen die lijden aan dementie, willen de mensen om u heen acties of uitspraken die krankzinnig lijken onmiddellijk stopzetten, corrigeren wat er is gezegd, hen afleiden of uitstellen. Dit moet worden vermeden. “Zelfs georiënteerde mensen hebben er niets aan als je zegt: het wordt beter, je hoeft het niet te voelen”, zegt Speyer- Hedwig Neu, trainer.
  • Waarderend luisteren: gevoelens en gevoeligheden uiten, stressvolle zaken loslaten, een luisterend oor krijgen – dit helpt niet alleen mensen met dementie, zegt Neu. “Empathisch luisteren maakt iedereen makkelijker.” Waarom oefenen we deze waarderende houding niet in het dagelijks leven uit om onze interacties met elkaar te verbeteren?
  • Versnellen: Zelfs als het moeilijk is en we in een snel veranderende wereld leven, hebben mensen die aan dementie lijden tijd nodig om informatie op te nemen. Daarom moet de ander zijn spreektempo aanpassen, zichzelf langzaam en duidelijk articuleren en slechts een klein beetje informatie tegelijk delen, zo is het advies. Kortere zinnen zorgen er ook voor dat de ander begrijpt wat er wordt gezegd en daarop kan reageren. 
  • Specifieke vragen: Vragen als “Wat wil je eten?” kunnen mensen met dementie overweldigen als ze bepaalde voedingsmiddelen niet meer kunnen benoemen. Het is beter om specifieke vragen te stellen, zoals “Wil je een fluitje van een cent?”, “Wil je een appel?” Dergelijke concrete vragen maken het voor betrokkenen gemakkelijker om hun wensen kenbaar te maken. Veel mensen kunnen niets meer met open vragen die bijvoorbeeld beginnen met ‘waarom’, ‘waarom’, ‘waar’, ‘hoe’ en ‘wat’.
  • Lichaamstaal: Om goed contact te maken, zijn niet alleen de juiste woorden en een rustig spreektempo van belang, maar ook lichaamstaal: oogcontact, een kijkende houding, en met bekende, vertrouwde mensen, lichamelijk contact – zoals het aanraken van de hand of onderarm. Bovendien mogen mensen niet van achteren worden benaderd.
  • Bruggen bouwen: Naarmate de dementie vordert, wordt het geheugen steeds zwakker en kunnen oude mensen zich soms de namen van hun eigen kinderen niet herinneren. In plaats van te reageren met teleurstelling en pijn, zouden ze een brug moeten bouwen voor de senior. Zinnen als ‘Hallo mama, dit is jouw Susanne’ brengen haar niet in verlegenheid en ontmaskeren haar niet.
  • Contact over imgaan met dementie:  https://www.dementie.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *