Vandaag de langste dag van het jaar

Vanaf nu korten de dagen

De dag van de zomerzonnewende wordt al duizenden jaren gevierd met het Sint-Jansvuur, kruidenwandelingen en dronken feesten. Dit was bedoeld om geesten en ziekten te verdrijven. Vanaf donderdag worden de dagen weer korter.

“Van nu af aan ging het allemaal bergafwaarts…” zong Hildegard Knef ooit. Ironisch genoeg bracht ze dit in verband met haar artistieke leven. Maar deze titel kan gemakkelijk worden verwezen naar de dag van de zomerzonnewende, die dit jaar op donderdag 20 juni valt.

Zonsopgang 5.17 uur, zonsondergang 22:06 de langste dag van het jaar duurt 16,48 uur, tenminste in Amsterdam. Eerst ongemerkt worden de dagen daarna weer korter. Aan het eind van de maand is de daglengte al met vier minuten ingekort. Op 20 juni, precies om 22.50 uur, bereikt de zon de noordelijke top van zijn jaarlijkse baan. Het staat dan precies verticaal boven de noordelijke keerkring. Deze positie, ook bekend als de Kreeftskeerkring, bevindt zich op 23° 26° noorderbreedte, d.w.z. ter hoogte van de Sahara.

De rotatie-as van de aarde is verantwoordelijk

De reden voor de seizoenen en de verschillende daglengtes is dat de rotatie-as van de aarde naar de zon gericht is. Hierdoor verandert de stand van de zon van dag tot dag. Op midzomerdag kantelt de aardas precies naar de zon. Inwoners van het noordelijk halfrond zijn blij met de start van het warmste seizoen. Dit komt omdat veel meer zonne-energie het noordelijke deel van de wereld bereikt. De atmosfeer en het aardoppervlak worden daar in de loop van de zomer steeds warmer. Zonnewendedagen zijn waarschijnlijk de oudste feestdagen van allemaal. Kwade demonen, geesten en ziekten moesten worden verdreven met festivals en vuren; het licht en de warmte werden gevierd en er werd gehoopt op een goede oogst.

Mensen probeerden duizenden jaren geleden de zonnewende te berekenen

Opgravingen en oude gebouwen laten zien dat mensen enkele duizenden jaren geleden probeerden de zomerzonnewende en tegelijkertijd de winterzonnewende nauwkeurig te berekenen. Bijvoorbeeld het ruim 7.000 jaar oude cirkelvormige slotencomplex in Goseck in Saksen-Anhalt, dat pas begin jaren negentig werd ontdekt: de poorten en paden naar het complex zijn uitgelijnd met de punten aan de horizon waar de zon opkwam en ingesteld op de winterzonnewende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Photo: Kreuzschnabel/Wikimedia Commons, Licence: Cc-by-sa-3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode)

In het geval van Stonehenge in Engeland, dat ruim anderhalf millennium jonger is, lijkt de zomerzonnewende de hoofdrol te hebben gespeeld. Het hoefijzervormige geheel van stenen poorten in het midden, gebouwd rond dezelfde tijd als de grote piramides in Egypte, wees naar de zonsopgang op midzomerdag.

Vreugdevuren met Sint Jan bestaan ​​al sinds de late middeleeuwen

De christelijke kerk vierde ook de zonnewende, maar herinterpreteerde de heidense gebruiken. 24 juni is het hoogfeest van de geboorte van Johannes de Doper en valt dus precies een half jaar vóór de feestdag van de geboorte van Jezus. Al in de late middeleeuwen werden er Sint-Jansvuren gebouwd en werden kerkdiensten en festivals rond het vuur gevierd. Sommige kerkgebouwen vangen de zonnestralen ook specifiek op tijdens de zomerzonnewende: in de kloosterkerk in Maulbronn bijvoorbeeld, wanneer de zon zijn hoogste punt bereikt, vallen de zonnestralen door een van de rode glazen ramen. Ze slaan de doornenkroon op de figuur van Christus aan het kruis – het lijkt alsof deze bloedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *